Μήνυμα Χατζηδάκη προς Βρυξέλλες για την απολιγνιτοποίηση

Μήνυμα Χατζηδάκη προς Βρυξέλλες για την απολιγνιτοποίηση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To μήνυμα ότι η χώρα μας θα πετύχει απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023, καθώς μέχρι τότε θα κλείσουν όλες οι υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες (μόνο μία νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας θα μείνει ανοιχτή έως το 2028) και γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα πρέπει να ανταμειφθεί από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε., έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος.

Ο κ. Χατζηδάκης, λαμβάνοντας τον λόγο στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι η Ελλάδα, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένη να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal), που παρουσίασε πρόσφατα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, σε αυτό το πλαίσιο, είναι:

1. H πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας ουσιαστικά μέχρι το 2023 (πολύ νωρίτερα από τον ευρωπαϊκό στόχο), με δεδομένη τη διασφάλιση πως θα είναι μία δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές που επηρεάζονται. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που παράγουν λιγνίτη με μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε., με δεδομένο ότι αυτές προσαρμόζονται γρηγορότερα στον στόχο της μετάβασης στη μετά άνθρακα εποχή.

2. Η έμφαση στην κάλυψη φυσικών καταστροφών. Με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ανάγκη η Πράσινη Συμφωνία να αποτυπώνει εντονότερα πολιτικές πρόληψης και κυρίως αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού.

3. Η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της διεθνούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η χώρα μας με στόχο την ανάδειξη αποτελεσματικών λύσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα ζήτημα που επηρεάζει καθοριστικά την Ελλάδα.

Στο περιθώριο του συμβουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, επίτροπο Φρανς Τίμερμανς και με τον επίτροπο, αρμόδιο για το Περιβάλλον Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ολλανδή ομόλογό του Stientje van Veldhoven.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT