Ευχαριστίες Πούτιν προς Τραμπ για αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης

Ευχαριστίες Πούτιν προς Τραμπ για αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τηλεφωνικώς την Κυριακή τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για πληροφορίες που έστειλε η Ουάσιγκτον στη Μόσχα, οι οποίες οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στην Αγία Πετρούπολη.

Το Κρεμλίνο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το είδος των πληροφοριών, ανακοινώνοντας απλώς ότι ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο «για πληροφορίες που μεταδόθηκαν μέσω των ειδικών υπηρεσιών και συνέβαλαν στην αποτροπή ολοκλήρωσης τρομοκρατικών πράξεων στη Ρωσία». Ωστόσο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι, με βάση τις αμερικανικές πληροφορίες, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη δύο Ρώσων υπηκόων, που θεωρείται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αγία Πετρούπολη την περίοδο των εορτών. Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι έλαβε πληροφορίες από τους «Αμερικανούς εταίρους», οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη των δύο ατόμων και στην κατάσχεση υλικού που επιβεβαιώνει ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ερωτηθείς για το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ είπε πως η τελευταία περίπτωση «δείχνει πολύ εύγλωττα την αποτελεσματικότητα» της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν, επίσης, περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας καθώς και «άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Πριν από δύο χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος είχε επίσης τηλεφωνήσει στον Τραμπ για να τον ευχαριστήσει προσωπικά για πληροφορίες που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης σε καθεδρικό ναό της Αγίας Πετρούπολης.

Θερμή σχέση

Οι διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την εποχή της λήξης του Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο οι πρόεδροι των δύο χωρών διατηρούν ασυνήθιστα θερμή σχέση. Προ ημερών, ο πρόεδρος Πούτιν υπερασπίστηκε δημόσια τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ αρνείται σταθερά ότι η Μόσχα είχε παρέμβει το 2016 στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ με στόχο την εκλογή του Τραμπ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απορρίψει ευρήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί εμπλοκής της Μόσχας στην προεκλογική περίοδο και έχει δηλώσει ότι πιστεύει τον Πούτιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει πολύ θερμά για τη σχέση του με τον Πούτιν, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος έχει αναφερθεί επανειλημμένα στον Αμερικανό ομόλογο του ως «Ντόναλντ». Στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να περιληφθεί εκ νέου στις οικονομίες της Ομάδας των Επτά (G-7), ενώ έχει ταχθεί συχνά υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT