Η τεχνητή νοημοσύνη όπλο στη διάγνωση καρκίνου του μαστού

Η τεχνητή νοημοσύνη όπλο στη διάγνωση καρκίνου του μαστού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ιατρούς στον εντοπισμό καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη ειδικών της Google αλλά και βρετανικών και αμερικανικών ερευνητικών κέντρων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Το νέο σύστημα ανάγνωσης μαστογραφιών από «εκπαιδευμένους» ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ένα από τα ιατρικά προγράμματα της Google, βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και δεν έχει ευρεία κλινική εφαρμογή. Ωστόσο, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να εκπαιδευτούν να αναγνωρίζουν πρότυπα και να αποκωδικοποιούν εικόνες. Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχει δημιουργήσει αλγορίθμους που εντοπίζουν καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες μελετώντας αξονικές τομογραφίες, διαγιγνώσκουν οφθαλμιατρικές παθήσεις σε πάσχοντες από διαβήτη και ανιχνεύουν καρκινικά κύτταρα σε πλακίδια μικροσκοπίου.

Διαπιστώθηκε πως όταν το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε σε μαστογραφίες όπου η διάγνωση ήταν ήδη γνωστή, τα κατάφερε καλύτερα από τους ακτινοδιαγνώστες. Στις ΗΠΑ, το ηλεκτρονικό σύστημα περιόρισε τις ψευδείς αρνητικές διαγνώσεις –περιπτώσεις, δηλαδή, όπου η μαστογραφία θεωρείται φυσιολογική και οι ειδικοί αδυνατούν να εντοπίσουν τον υπάρχοντα καρκίνο– κατά 9,4%. Ταυτόχρονα, μείωσαν κατά 5,7% τις ψευδείς θετικές διαγνώσεις – περιπτώσεις όπου μια τομογραφία θεωρείται μη φυσιολογική, παρότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν καρκινικές αλλοιώσεις. Στη Βρετανία, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 2,7% και 1,2%. Στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 33 εκατ. διαγνωστικές μαστογραφίες. Η εξέταση «χάνει» περίπου το 20% των καρκίνων σε μαστούς, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ενώ και οι ψευδείς θετικές διαγνώσεις αφθονούν, με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες να υποβάλλονται αδίκως σε περαιτέρω εξετάσεις ή ακόμα και σε βιοψίες.

Προκειμένου να «εκπαιδεύσουν» το σύστημα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαστογραφίες από 75.000 Βρετανίδες και 15.000 Αμερικανίδες, των οποίων η διάγνωση ήταν ήδη γνωστή. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τη διαγνωστική ακρίβεια του συστήματος σε μαστογραφίες άλλων 25.000 γυναικών από τη Βρετανία και 3.000 από τις ΗΠΑ. Επίσης, συνέκριναν τις διαγνώσεις των υπολογιστών με εκείνες των ακτινοδιαγνωστών. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ήταν πολύ πιο αξιόπιστη και η ακρίβεια μεγαλύτερη από αυτήν που επιτύγχαναν οι ακτινοδιαγνώστες. Αλλωστε, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, δεν κουράζονται ούτε αποσπάται η προσοχή τους στο τέλος μιας μακράς ημέρας ανάγνωσης μαστογραφιών.

Οπως τονίζει η δρ Κόνστανς Λέιμαν, επικεφαλής του τμήματος απεικονίσεων μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου διαμορφώνονται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούν να διαβάζουν μαστογραφίες, οι διαπιστώσεις της μελέτης είναι σημαντικές, αλλά υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες, λ.χ. ότι το δείγμα των γυναικών που εξετάστηκαν δεν ήταν αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού. Το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή του νέου εργαλείου στην καθημερινή εργασία των ακτινοδιαγνωστών. Πολλές ηλεκτρονικές μέθοδοι επιτυγχάνουν στις αρχικές δοκιμασίες, αλλά δεν  καταφέρνουν να αναπαράγουν τα θετικά αποτελέσματα υπό φυσιολογικές συνθήκες. «Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς θα προχωρήσουμε», επισημαίνει η δρ Λέιμαν. «Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η νέα μέθοδος βοηθάει πραγματικά τους ασθενείς».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT