Αυξημένοι κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ήταν οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν το 2019, το σύνολο των οποίων ανήλθε στους 18.421, από τους οποίους οι 6.422 πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Σε ετήσια βάση οι πλειστηριασμοί του τέταρτου τριμήνου ήταν μειωμένοι κατά 11% και ανήλθαν στους 6.422, έναντι 7.183 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, υπάρχει αύξηση κατά 81%, καθώς στο τρίτο τρίμηνο η διενέργεια των εκλογών αλλά και η μεσολάβηση του Αυγούστου, μήνα κατά τον οποίο δεν πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί, οδήγησε σε σημαντική μείωσή τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Axia Research, για το 2020 έχουν προγραμματιστεί μέχρι τώρα 4.238, αριθμός ωστόσο που αναμένεται να αυξηθεί καθώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction εγγράφονται συνεχώς νέα προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων, είτε από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων είτε και από ιδιώτες. Να σημειωθεί άλλωστε ότι οι 4.238 πλειστηριασμοί είναι αυτοί που έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν έως και τα τέλη Ιουλίου και δεν αφορούν το σύνολο του έτους.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα επιταχυνθούν από τις αρχές Μαΐου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και ως βασικό χαρακτηριστικό θα έχει την ενσωμάτωση σε ένα σύστημα όλων των επιμέρους εργαλείων ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέσω του νόμου Κατσέλη, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τον εξωδικαστικό μηχανισμό κ.ά.
Οπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, τα χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, ωστόσο το σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι «θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία στα πρόσωπα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, δηλαδή θα επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών τους ή και την απαλλαγή τους από τυχόν υπόλοιπα οφειλών μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και εφόσον δεν υφίσταται δόλος». Ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και «δίχτυ προστασίας» των ευάλωτων νοικοκυριών, το οποίο, όπως διευκρίνισε, «θα είναι με άλλη μορφή».
Η προοπτική κατάργησης στα τέλη Απριλίου του ευνοϊκού καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που επιτρέπει τη ρύθμιση της οφειλής με επιδότηση από το Δημόσιο των ευάλωτων νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στη διαδικασία στις οποίες προχώρησε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία έως τις 10 Ιανουαρίου είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι οφειλέτες και 39.689 εξ αυτών είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης, συναινώντας στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου. Ο αριθμός των αιτήσεων για ρύθμιση της οφειλής που έχει διαβιβαστεί στις τράπεζες, αυξήθηκε στις 1.548 αιτήσεις από 1.316 που ήταν στα τέλη του χρόνου, καταγράφοντας την τελευταία εβδομάδα αύξηση κατά 17,6%.
Αυξημένες στις 491 έναντι 367 μία εβδομάδα πριν ήταν και οι προτάσεις για ρύθμιση της οφειλής που έχουν γίνει από τις τράπεζες, από τις οποίες οι 172 (έναντι 112 την προηγούμενη εβδομάδα) έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων. Τέλος, έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 88 πολίτες από 56 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει από την πλευρά του Δημοσίου η πληρωμή της επιδότησης σε τέσσερις δανειολήπτες.