Στη Γαλλία τελικά θα εκδοθεί από τη χώρα μας ο Ρώσος υπήκοος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως Mr Bitcoin, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή της απέρριψε την αίτησή του, με την οποία ζητούσε την ακύρωση της σχετικής απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, επιδιώκοντας να εκδοθεί στη Ρωσία που είναι η χώρα καταγωγής του. Ο Βίνικ, που κρατείται στη χώρα μας για τις ανάγκες της έκδοσής του, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, σύμφωνα με την οποία πρώτα θα εκδοθεί στη Γαλλία, μετά στις ΗΠΑ και τέλος στη Ρωσία, χώρες που και οι τρεις έχουν ζητήσει την έκδοσή του, ενώ ο ίδιος επιθυμεί το ακριβώς αντίθετο.
Η υπόθεσή του δικάστηκε στις αρχές του μήνα από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Το ανώτατο δικαστήριο, με πρόεδρο τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο, που αναπληρώνει στα καθήκοντα του προέδρου του ΣτΕ ήδη την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μετά την αναστολή των δικαστικών της καθηκόντων, εξέδωσε την απόφασή του η οποία φέρει αριθμό 110 του 2020 και με την οποία απορρίπτει το αίτημα Βίνικ για λόγους τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς.
Ειδικότερα, οι ανώτατοι δικαστικοί έκριναν πρώτα πως η αίτησή του στο ΣτΕ δεν ήταν σύννομη καθώς η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης δεν «συνιστά», όπως αναφέρεται στην απόφαση, «κυβερνητική πράξη, ούτε συνιστά πράξη αναγόμενη στην απονομή δικαιοσύνης», καθώς πρόκειται για απόφαση που σχετίζεται με τον προσδιορισμό της σειράς των χωρών που ζητούν ταυτόχρονα την έκδοση ενός πολίτη. Πέραν όμως αυτών, το ανώτατο δικαστήριο, επικαλούμενο την εσωτερική έννομη τάξη και τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις εκδόσεις των πολιτών και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκρινε ότι η εν λόγω απόφαση του υπουργού δεν τα παραβιάζει και, ως εκ τούτου, απέρριψε και για ουσιαστικούς λόγους την αίτηση Βίνικ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έκδοσή του αρχικά στη Γαλλία και μετά στις ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία, χώρα καταγωγής του, έχει καταταγεί τελευταία. Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο εξέδωσε σειρά αποφάσεων για σωρεία αιτημάτων που είχε υποβάλει κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η συνήγορος του Αλεξάντερ Βίνικ, πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέτοντας διάφορα θέματα νομιμότητας, κατά την άποψή της, σχετιζόμενα με την υπόθεση. Οι σχετικές αποφάσεις επίσης υπήρξαν απορριπτικές.