Οριστικά ταφόπλακα έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο στο «εμβληματικό» έργο της προηγούμενης κυβέρνησης που αφορούσε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα. Το έργο περίπου 40 εκατ., που είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις λόγω του υπέρογκου προϋπολογισμού του, τελικά ακυρώθηκε οριστικά από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αρμόδιο για δημόσιες υποθέσεις της χώρας.
Η απόφαση που έλαβε στις 20 Ιανουαρίου 2020 το Τμήμα Μείζονος – Επταμελούς Σύνθεσης του δικαστηρίου, απέρριψε τις δύο αιτήσεις που υπέβαλαν η Ενωση Εταιρειών Neuropublic – OTE – Ιntrasoft και η αναθέτουσα αρχή του έργου Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. κατά προγενέστερης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου. Στην πράξη, το δικαστήριο έκανε δεκτή την αρχική απόφαση (1541/2019) του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η οποία όριζε την απόρριψη της σύμβασης που καταρτίστηκε άρον άρον τις παραμονές των εκλογών του περασμένου Ιουλίου.
Με την απόφαση το Ελεγκτικό Συνέδριο, έστω και οριακά, αποφάσισε ότι ορθώς το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι «η διακήρυξη του ελεγχόμενου διαγωνισμού και τα λοιπά τεύχη που τη συνοδεύουν και ετέθησαν στη διάθεση των υποψηφίων οικονομικών φορέων είναι αόριστα, τόσο ως προς τον προσδιορισμό του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης, όσο και ως προς τον τρόπο κατάστρωσης και αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς των δυνητικών υποψηφίων».
Το αποτέλεσμα αυτής της ασάφειας των όρων ήταν το χαμηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Υπήρξαν δύο προσφορές, εκ των οποίων στη δεύτερη προσφορά (Netbull ΕΠΕ) δεν περιλήφθηκε εγγυητική επιστολή, με αποτέλεσμα η προσφορά να μην αξιολογηθεί. Πάντως, ο διαγωνισμός είχε και άλλες πλημμέλειες, αλλά αυτή κρίθηκε ως η πιο σημαντική. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο έργο το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εκδώσει τρεις αποφάσεις, μια «κίτρινη», η οποία όριζε να δοθούν όλα τα έγγραφα του διαγωνισμού, τα οποία η αναθέτουσα αρχή (ΚτΠ Α.Ε.), στη σπουδή της να προχωρήσει το «εμβληματικό» έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε απαξιώσει να προσκομίσει στο δικαστήριο. Ακολούθησαν άλλες δύο αποφάσεις (1541/2019 και 119/2020), οι οποίες αμφότερες ήταν «κόκκινες» για το συγκεκριμένο έργο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα απόφαση (119/2020) του Τμήματος Μείζονος 7μελούς Σύνθεσης είναι οριακή, με τέσσερις ψήφους υπέρ της απόρριψης των αιτήσεων ανάκλησης της αρχικής απόφασης και τρεις κατά. Η αρχική απόφαση είχε ληφθεί με πέντε ψήφους υπέρ και μηδέν κατά. Οπως και να έχει η κατάσταση, η απόφαση αυτή είναι τελεσίδικη για το έργο και πλέον η αναθέτουσα αρχή, εφόσον το κρίνει απαραίτητο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, πρέπει να καταρτίσει νέα διακήρυξη διενέργειας του διαγωνισμού.