ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ούτε 24 ώρες δεν άντεξε στο αξίωμά του ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Τόμας Κέμεριχ, ο πρώτος στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας που ανέρχεται στην πρωθυπουργία με τη στήριξη ακροδεξιού κόμματος. Ο Κέμεριχ, που προέρχεται από το φιλελεύθερο FDP, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. «Θέλουμε νέες εκλογές ώστε να σβήσουμε τις κατηγορίες της υποστήριξης από την AfD», είπε ο Κέμεριχ. «Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις χρειάζονται δημοκρατικές πλειοψηφίες».
Με βάση την οριακή κοινοβουλευτική αριθμητική που προέκυψε από τις εκλογές του φθινοπώρου, η Θουριγγία όδευε προς έναν συνασπισμό αριστερού κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπόντο Ράμελοφ. Στην τρίτη ψηφοφορία, όμως, η ακροδεξιά AfD αντί να στηρίξει τον δικό της υποψήφιο στήριξε τον Κέμεριχ, ο οποίος έτσι αναδείχθηκε αιφνιδιαστικά στην πρωθυπουργία. Προκειμένου, όμως, να παραμείνει στο αξίωμα αυτό, θα ήταν υποχρεωμένος να βασιστεί στην κοινοβουλευτική υποστήριξη της AfD, με αποτέλεσμα να ακούγονται κενές οι δεσμεύσεις του περί «συνεχιζόμενου αποκλεισμού της AfD».
Μετά την ψηφοφορία, τη Δευτέρα, στη Βουλή της Ερφούρτης εκτυλίχθηκαν σκηνές όπως το περιφρονητικό πέταγμα ανθοδέσμης στα πόδια του Κέμεριχ, αντί της παραδοσιακής παράδοσης των λουλουδιών για τα συγχαρητήρια στον νεοεκλεγέντα.
Χθες το πρωί, ο Κέμεριχ επέμενε παρ’ όλα αυτά στις τηλεοπτικές εκπομπές ότι δεν σκοπεύει να προκηρύξει νέες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι αυτές «θα ενίσχυαν τα άκρα». Η παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ, που χαρακτήρισε την εκλογή «ασυγχώρητη» και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, καθώς και η απώλεια στήριξης από το ίδιο του το κόμμα οδήγησαν τον Κέμεριχ να αλλάξει γνώμη.
Ωστόσο οι ρωγμές στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά εμφανείς, με τον επικεφαλής των τοπικών Χριστιανοδημοκρατών να επιμένει στη στήριξη του Κέμεριχ, αγνοώντας τις εντολές του Βερολίνου. Η υπόθεση έχει μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας του ιδιαίτερα ακραίου χαρακτήρα της AfD στο συγκεκριμένο κρατίδιο, καθώς ο επικεφαλής της, Μπιορν Χέκε, χρησιμοποιεί ρητορική που παραπέμπει ευθέως στον ναζισμό. «Ο Χέκε χρησιμοποιεί τα εργαλεία της δημοκρατίας για να στραφεί εναντίον της», σχολίασε η εφημερίδα «Ζιντόιτσε», παραθέτοντας τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του.
«Ο σεισμός έγινε, οι νέες εκλογές δεν θα αλλάξουν κάτι. Μπορούν να υπάρξουν επανορθώσεις, αλλά επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση όχι», σχολίασε ο Αλεξάντερ Σάροβιτς στο περιοδικό Σπίγκελ. Σύμφωνα με τον σχολιαστή της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» Μπέρτολντ Κόλερ, τα δύο κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και το FDP έπρεπε να είχαν σκεφθεί εκ των προτέρων τις συνέπειες αυτής της ενέργειας. «Το πραξικόπημα του Χέκε στην Ερφούρτη είναι καταστροφή και για τα δύο κόμματα», σημείωσε ο Κόλερ. «Η AfD στη Θουριγγία δεν είναι σύλλογος απογοητευμένων Χριστιανοδημοκρατών. Υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά ο πυρήνας είναι ακροδεξιοί. Οσο τα πράγματα παραμένουν έτσι, οι Χριστιανοδημοκράτες δεν πρέπει ποτέ να συμπράξουν με την AfD και ούτε να λένε ότι δήθεν το μόνο που ήθελαν ήταν να αποτρέψουν την παράταση της αριστερής διακυβέρνησης».