Διπλή αναβάθμιση από τη Fitch τον Ιούλιο «βλέπει» η Citigroup

Διπλή αναβάθμιση από τη Fitch τον Ιούλιο «βλέπει» η Citigroup

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «επενδυτική βαθμίδα» στην Ελλάδα αναμένεται να δοθεί πρώτα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch μέσω μιας διπλής αναβάθμισης στις 24 Ιουλίου, καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η δεύτερη ετυμηγορία του για τη χώρα μας, εκτιμά η Citigroup, εξηγώντας έτσι την εκτίμηση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως τα τέλη του 2020.

Η αμερικανική τράπεζα, η οποία διατηρεί την αγορά ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών στα κορυφαία της «στοιχήματα» για το 2020, προχωρεί έτσι στη βελτίωση των εκτιμήσεών της για την πορεία τους εντός του έτους, και πλέον «βλέπει» ότι το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων θα διαμορφωθεί στις 90 μονάδες βάσης στο τέλος του 2020, από 100 μονάδες βάσης που προέβλεπε πριν. Παράλληλα, εκτιμά ότι η απόδοση των ελληνικών κρατικών τίτλων θα κινηθεί σταθερά χαμηλότερα από αυτήν των ιταλικών από το γ΄ τρίμηνο του 2020, ενώ το spread έναντι των ΗΠΑ θα διαμορφωθεί επίσης σε αρνητικά επίπεδα και στις -65 μ.β. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε χθες στο 0,91% και το spread έναντι των γερμανικών στις 134 μ.β., ενώ στο 0,898% διαμορφώθηκε η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού.

Η ακόμη πιο θετική άποψη της Citi για την πορεία των ελληνικών ομολόγων φέτος βασίζεται, όπως επισημαίνει, στην αυξημένη πιθανότητα για πολλές αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους, χάρη σε τρεις σημαντικούς παράγοντες: 1) στις εκτιμήσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης στο 2,5% το 2020-2021, λόγω της δημοσιονομικής ώθησης από την πιθανή μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,25% του ΑΕΠ από 3,5%, 2) στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου λόγω της μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων και της αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και 3) στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί η νέα κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών. «Η επενδυτική βαθμίδα είναι πιθανότερο να έλθει από τη Fitch μέσω διπλής αναβάθμισης στις 24 Ιουλίου φέτος, ενώ οι Moody’s και S&P αναμένεται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, ανοίγοντας έτσι την πόρτα της Ελλάδας για ένταξη στους διεθνείς δείκτες ομολόγων. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch βαθμολογεί σήμερα την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές (που είναι και η υψηλότερη από όλους του οίκους), δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η ένταξη στο QE απαιτεί επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν οίκο.

Η ΕΚΤ

Η Citigroup προχωρεί σε εκτιμήσεις για το πόσα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσει να αγοράσει η ΕΚΤ όταν η Ελλάδα περάσει φέτος το «κατώφλι» του QE. Με βάση τις σημερινές θέσεις της κεντρικής τράπεζας στα ομόλογα υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ χρειάζεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ για να είναι σύμφωνη με την «κεφαλαιακή κλείδα». Ωστόσο, αναμένεται να τεθεί πλαφόν 33% για κάθε έκδοση και έτσι η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 11,4 δισ. ευρώ (για να μην ξεπεράσει το όριο του 33%).

Πάντως, όπως επισημαίνει η Citi, το περιθώριο αγορών της ΕΚΤ ενδέχεται να αυξηθεί καθώς θα δημιουργηθεί χώρος τόσο από τους χαμηλότερους στόχους των πλεονασμάτων που θα οδηγήσουν σε περισσότερες εκδόσεις ομολόγων, όσο και από το γεγονός ότι όλο και περισσότερες θέσεις της ΕΚΤ σε ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν υπό το πρόγραμμα SMPs θα λήξουν σε λιγότερο από 12 μήνες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT