Πυρετός διαβουλεύσεων και συζητήσεων λαμβάνει χώρα στα μετόπισθεν όσων συμβαίνουν στον Εβρο προκειμένου να δημιουργηθεί εντός των επόμενων ημερών το πρώτο κλειστό κέντρο στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι ένα παλαιό στρατόπεδο στις Σέρρες. Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι άμεσα θα ακολουθήσει η δημιουργία ενός ακόμη κέντρου, πιο κοντά στην πρωτεύουσα αυτή τη φορά, είτε στην ευρύτερη Αττική είτε κοντά στη Λαμία. Στα δύο αυτά κέντρα αναμένεται να μεταφερθούν όσοι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα από τα νησιά μετά την 1η Μαρτίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) περί αναστολής για ένα μήνα της κατάθεσης αιτημάτων ασύλου. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ μεμονωμένοι ενήλικοι ενδέχεται να μεταφερθούν και σε άλλα ΠΡΟΚΕΚΑ όπου υπάρχουν κενές θέσεις ή σε αστυνομικά καταστήματα.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ε.Ε. να παρέμβει στην κρίση εις βάρος των προσφύγων που έχει δημιουργηθεί. «Αυτό που βλέπουμε στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας είναι μια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από την Ευρώπη. Η προστασία των προσφύγων δεν είναι κάτι που οι χώρες μπορούν να αποφεύγουν όταν το επιλέγουν. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει το δικαίωμα στο άσυλο και η Ε.Ε. πρέπει να τη στηρίξει για να το πράξει. Το δικαίωμα στο αίτημα ασύλου δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε η Eve Geddie, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η δημιουργία των δύο κέντρων άμεσα αποτελεί κυβερνητική επιλογή δεδομένης της έξαρσης της κρίσης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, με την έννοια ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση όσον αφορά την προστασία των συνόρων υπό τις νέες συνθήκες, χωρίς υποσημειώσεις και εξαιρέσεις. Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι αφιχθέντες στα νησιά τις τελευταίες ημέρες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, προφανώς αποκλείει τη δυνατότητα επιστροφής τους στην Τουρκία μέσω της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Η επιστροφή στις χώρες προέλευσης είναι πιο δύσκολη και σαφώς πιο χρονοβόρος, σημείωναν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, παρά την έκρυθμη κατάσταση και τις κατηγορίες που εκτοξεύει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε αποστολή επιστροφής 10 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης.
Μεταναστευτικές ροές
Χθες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές τους δύο τελευταίους μήνες, Ιανουάριο – Φεβρουάριο, και άλλα δεδομένα για την εξέλιξη της κατάστασης. Συνολικά τον Φεβρουάριο του 2020 είχαμε 2.072 αφίξεις στα νησιά έναντι 3.118 αφίξεων τον προηγούμενο μήνα. Οι ροές στο Φυλάκιο Εβρου ήταν 807 τον Φεβρουάριο έναντι 861 τον Ιανουάριο. Οι συνολικές αφίξεις για το 2020 από την αρχή του χρόνου έως και το τέλος Φεβρουαρίου ήταν 5.190.
Το β΄ εξάμηνο του 2019 μεταφέρθηκαν από την ενδοχώρα στα νησιά 12.095 άτομα (7.251 το α΄ εξάμηνο του 2019). Αντιστοίχως, το πρώτο δίμηνο του 2020 μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 6.174 άτομα. Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2020 μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 984 περισσότερα άτομα από αυτά που έφτασαν το ίδιο χρονικό διάστημα και υπό αυτή την έννοια ο πληθυσμός που παραμένει στα νησιά μειώθηκε, έστω και λίγο. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο μέσος χρόνος από την καταγραφή της βούλησης για άσυλο μέχρι την έκδοση της απόφασης ουσίας για το 2019 ανήλθε στις 148 ημέρες. Το 2020, οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος νόμος για το άσυλο, ο αντίστοιχος χρόνος περιορίστηκε στις 22 ημέρες.
Γερμανικό «όχι» σε μεταφορά προσφύγων
Με συντριπτική πλειοψηφία το γερμανικό Κοινοβούλιο καταψήφισε χθες πρόταση του κόμματος των Πρασίνων για τη μεταφορά 5.000 προσφύγων από την Ελλάδα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA). Κατά της πρότασης να δεχθεί η Γερμανία 5.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα σε καταυλισμούς στην Ελλάδα, ψήφισαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ όσο και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά της πρότασης τάχθηκαν επίσης οι Φιλελεύθεροι (FDP) όπως και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Η Εύα Χεγκλ, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD, ανέφερε στην ομιλία της ότι «υπάρχουν πολλά θετικά στην πρόταση των Πρασίνων, ωστόσο δεν βοηθάει περαιτέρω στην παρούσα φάση. Είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση». Πολλοί βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της υποδοχής προσφύγων, μόνο όμως στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας, κάτι που εκτίμησαν ότι δεν επιτυγχάνεται με την πρόταση των Πρασίνων.