Τρεις μήνες μετά τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, άλλος ένας πρώην στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να του ρίξει το γάντι, ιδρύοντας νέα πολιτική δύναμη στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς. Ο Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατέθεσε χθες τη σχετική αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών, διακηρύσσοντας ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως ένα «νέο ξεκίνημα» για την αποκατάσταση θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών και εγγυήσεων.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV, ο 52χρονος πολιτικός υποστήριξε ότι το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, «δυστυχώς άρχισε να στρέφεται προς επιλογές διαμετρικά αντίθετες προς τις ιδρυτικές του αρχές». Ασκώντας αυστηρή κριτική στη στροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον αυταρχισμό μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, τόνισε ότι προτεραιότητες του νέου πολιτικού φορέα θα είναι η αποκατάσταση της ελευθεροτυπίας και η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αρχιτέκτονας της νεοοθωμανικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, ανήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος υπό την επωνυμία «Το Μέλλον». Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν ήρθαν σε σύγκρουση με τον Ερντογάν όταν εκείνος αποφάσισε να αλλάξει το Σύνταγμα, καθιερώνοντας ένα ισχυρά συγκεντρωτικό σύστημα με υπερενισχυμένες προεδρικές εξουσίες. Οι συγκρουόμενες πολιτικές φιλοδοξίες των δύο ανδρών εμπόδισαν τον σχηματισμό ενός ενιαίου φορέα. Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία αναφέρουν ότι το εγχείρημα του Μπαμπατζάν έχει την υποστήριξη του Αμπντουλάχ Γκιουλ, τέως προέδρου της χώρας και μέλους της ιστορικής, ηγετικής τρόικας του ΑΚΡ, καθώς και ισχυρών οικονομικών παραγόντων.
Η τελευταία δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε αισθητή πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν (41% έναντι 48% τον Οκτώβριο) ύστερα από την αρνητική τροπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της χώρας στο Ιντλίμπ της Συρίας. Ωστόσο, τα δύο νεοπαγή κόμματα δεν φαίνεται να επωφελούνται από τη διαφαινόμενη φθορά του προέδρου. Το κόμμα του Νταβούτογλου εμφανιζόταν να περιορίζεται στο 1,2% και εκείνο του Μπαμπατζάν στο 0,8%.