Στήριξη από Μέρκελ για προσφυγικό

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 26 και 27 Μαρτίου συμφώνησαν, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Βερολίνο, να θέσουν ως ορόσημο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να αποτιμήσουν τη συμπεριφορά της Αγκυρας στο προσφυγικό και να διαπιστώσουν αν πραγματικά υπάρχουν ενδείξεις καλής θέλησης εκ μέρους της. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνάντηση προέκυψε ότι η κ. Μέρκελ θα παρουσιάσει στη Σύνοδο ένα νέο σχέδιο που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία έχει καταστεί νεκρό γράμμα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως η Αθήνα τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης προοπτικής και δεν πρόκειται να θέσει βέτο στη δήλωση που επιζητεί από το ΝΑΤΟ η Αγκυρα για τη Συρία, υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταβάλει τη στάση της στον Εβρο. Πάντως, η εικόνα που έχει η Αθήνα για την κατάσταση στα σύνορα παραπέμπει περισσότερο σε μεγαλύτερη κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας το επόμενο διάστημα.

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι ο Τούρκος πρόεδρος αιφνιδιάσθηκε από τη σθεναρή αντίδραση της Ελλάδας και συνεχάρη επανειλημμένα τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει επιστροφές στην Τουρκία μεταναστών των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου – πάγιο αίτημα του Βερολίνου και προς την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στην κεντρική ομιλία της στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο, η καγκελάριος ζήτησε περαιτέρω ανάπτυξη της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την προσπάθεια της Αγκυρας «να λύσει τα δικά της προβλήματα εις βάρος των προσφύγων». Επιπλέον, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι θα αγωνιστεί «με όλες τις δυνάμεις υπέρ ενός νέου βήματος στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας» με στόχο «να μπει σε τάξη, να ελεγχθεί και να μειωθεί η φυγή κι η μετανάστευση». Είχε προηγηθεί η ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού, στην οποία ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να αποδείξει με απτές χειρονομίες εάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη». Ειδικότερα, πρότεινε να αποσύρει «τους απελπισμένους» από τον Εβρο, να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα και να εξετάσει πιθανές βελτιώσεις, όπως π.χ. κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών – και στα τουρκικά σύνορα. «Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη μετέπειτα κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, η καγκελάριος επισήμανε πως ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρή αντιπολίτευση στο εσωτερικό του τόσο για τους χειρισμούς του στη Συρία όσο και για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Παρά τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τον μεγάλο αριθμό Σύρων στη χώρα, δεν θέλει να επιδεικνύει ξενοφοβική συμπεριφορά και είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο ζήτημα, ανέφερε η καγκελάριος. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι τον τελευταίο καιρό έχει υποστεί απανωτές ήττες και γι’ αυτό έχει προβεί σε αυτές τις σπασμωδικές αντιδράσεις. «Εχει ένα ταλέντο να σκάβει όλο και πιο βαθιά τον λάκκο του», φέρεται πως είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε μάλιστα στο κινητό του το βίντεο με τον Ερντογάν να περιμένει επί πολλή ώρα τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα, το οποίο η κ. Μέρκελ δεν είχε δει.

«Δείξαμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», διακήρυξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, που κάλεσε την καγκελάριο να παραστεί στα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα. Και η καγκελάριος από την πλευρά της είπε ότι δεν θα μπορούσε παρά να αποδεχθεί την πρόσκλησή του. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT