Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν το πακέτο-μαμούθ της ΕΚΤ είναι αρκετό για να σταματήσει το σοκ σε οικονομία και αγορές. Κάποιοι χαρακτήρισαν το νέο QE ως τον καταλύτη που μπορεί να αλλάξει το «παιχνίδι» στις αγορές (game changer), έστω και αν η χθεσινή εικόνα των χρηματιστηρίων δεν δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν πεισθεί. Κάποιοι άλλοι υπογραμμίζουν πως η ΕΚΤ καθώς και ο ΕSM θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ετοιμη να παρέμβει
Η ΕΚΤ, αν και θα εξακολουθήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλλουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (κλείδα κατανομής), ανέφερε πως ίσως αποκλίνει από αυτόν τον κανόνα. Τούτο αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, μια σαφή ένδειξη ότι δεν θα ανεχθεί την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που καταγράφηκε σε Ιταλία και Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. «Εάν η δημοσιονομική απάντηση συνεχίσει να ενισχύεται, η κίνηση της ΕΚΤ μοιάζει να αλλάζει το παιχνίδι για την οικονομία της Ευρωζώνης και τις αγορές», σημείωσαν στο Reuters αναλυτές της Pictet Wealth Management, ενώ η ING τόνισε πως το γεγονός ότι η Ευρωζώνη φαίνεται να συνειδητοποιεί το μέγεθος της κρίσης θα βοηθήσει στον περιορισμό της αβεβαιότητας και αποτελεί μια σημαντική προϋπόθεση για την ταχεία ανάκαμψη των αγορών. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΚΤ, για πρώτη φορά μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001 και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αγορές έπρεπε να άρει το πλαφόν που έχει θέσει η ίδια στις αγορές ομολόγων, δηλαδή ότι μπορεί να αγοράσει έως και το 1/3 του χρέους που έχει εκδώσει μια χώρα. Αν και στην απόφασή της τονίζει πως «στον βαθμό που ορισμένα αυτοεπιβαλλόμενα όρια ενδέχεται να παρεμποδίσουν τη δράση που καλείται να λάβει για να εκπληρώσει την εντολή της, θα εξετάσει την αναθεώρησή τους εάν κριθεί αναγκαίο», δίστασε να το κάνει άμεσα.
Κατά την Barclays, η κινητοποίηση του ESM προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τη μορφή αγορών περιουσιακών στοιχείων στην πρωτογενή αγορά θα ήταν η καταλληλότερη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και θα ήταν συμπληρωματική της δράσης της ΕΚΤ.