Υπέρ του ευρωομολόγου ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Υπέρ του ευρωομολόγου ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκε χθες ανοικτά, μιλώντας στο Bloomberg, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι εάν δεν αναληφθεί κοινή δημοσιονομική δράση, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα κρίση χρέους.

Συμπλέοντας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει σαφέστατα ταχθεί υπέρ της ανάληψης μέρους του βάρους της κρίσης από τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «η έκδοση κοινών ομολόγων αποτελεί την (ενδεδειγμένη) κοινή δράση εναντίον του εχθρού».

Σχολιάζοντας την ιδέα της δημοσιονομικής στήριξης μέσω των προληπτικών πιστωτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), την οποία υποστηρίζουν η Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως οι όροι που τις συνοδεύουν, δηλαδή τα μνημόνια, τις καθιστούν ακατάλληλα εργαλεία για μια πανδημία και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στις τρέχουσες συνθήκες.

Αναζητείται συμβιβασμός

Ο κ. Στουρνάρας διατύπωσε τις σκέψεις του αυτές την ώρα που συνεδρίαζε το Euroworking Group, χθες, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για μια απόφαση των υπουργών Οικονομικών στις 7 Απριλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται συμβιβαστική λύση μεταξύ των 9 κρατών-μελών που υπέγραψαν την πρόταση για το ευρωομόλογο και εκείνων, όπως η Γερμανία, που τάχθηκαν υπέρ της προληπτικής γραμμής του ESM. Η ιδέα είναι να υπάρξει μεν μια ισχυρή δημοσιονομική στήριξη, αλλά με μνημόνια που δεν θα θυμίζουν αυτά της Ελλάδας και των άλλων χωρών με προγράμματα της περασμένης δεκαετίας.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη» και πρόσθεσε ότι «οι ηθικοί κίνδυνοι δεν πρέπει να είναι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες των ενεργειών μας σήμερα».

Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη του κεντρικού τραπεζίτη για το δημοσιονομικό τοπίο μετά την κρίση του κορωνοϊού είναι ανησυχητική. Είπε ότι τα επίπεδα δημοσίου χρέους θα αυξηθούν κατά 10 με 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, εξαιτίας της αύξησης των δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Αυτό, βεβαίως, σημαίνει κάτι διαφορετικό για μια Ελλάδα με δημόσιο χρέος 180% του ΑΕΠ της και μια Γερμανία με 60% του ΑΕΠ της.

«Ζητήματα βιωσιμότητας δημοσίου χρέους μπορεί να επανεμφανισθούν όταν η πανδημία έχει τελειώσει, γεγονός που θα παρεμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ έχει επιδείξει πνεύμα ευελιξίας και κοινό νου, και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα καλούνται τώρα να επιδείξουν το ίδιο. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει ρίξει 1,1 τρισ. ευρώ στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε, επίσης, ότι είναι πιθανό η κρίση να οδηγήσει σε επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT