Πρόστιμο για απασχόληση εργαζομένων που έχει ανασταλεί η σύμβασή τους

Πρόστιμο για απασχόληση εργαζομένων που έχει ανασταλεί η σύμβασή τους

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις που θα απασχολούν εργαζομένους ενώ βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση. Το πρόστιμο αυτό θα αφορά και τις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων και θα απασχολήσουν πάνω από το 10% των εργαζομένων με τηλεργασία.

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας καταφθάνουν καταγγελίες βάσει των οποίων εργοδότες ζητούν από τους εργαζομένους μέρος από την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, που αναμένεται να αρχίσει να καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση, οι εργοδότες που θα παρουσιάσουν καταχρηστική συμπεριφορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Εκτός μέτρων

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το υπουργείο Εργασίας γίνεται αποδέκτης παραπόνων από μεγάλο αριθμό εργαζομένων που μένουν εκτός της δέσμης των προστατευτικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιουργήθηκαν στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, πληθαίνουν οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του οικονομικού επιτελείου ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρξουν λύσεις.

Μια τέτοια λύση, για παράδειγμα, αναζητείται στο θέμα που αφορά χιλιάδες εργαζομένους που βρίσκονταν πριν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων σε επίσχεση εργασίας. Αυτοί δεν μπορούν να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Στην πράξη, χιλιάδες εργαζόμενοι που στο παρελθόν απασχολούνταν σε επιχειρήσεις που δεν ανέστειλαν τη λειτουργία τους με νόμιμο τρόπο και δεν υπάρχει νόμιμη λύση των συμβάσεων εργασίας. Κάποιοι από αυτούς έχουν πλέον νέες δουλειές, από τις οποίες μάλιστα βγήκαν με αναστολή σύμβασης. Οι εργαζόμενοι αυτοί εμφανίζονται ενεργοί στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» σε περισσότερους από έναν εργοδότη και έτσι αποκλείονται από τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση.

Οι μακροχρόνια άνεργοι

Χωρίς κάποια οικονομική στήριξη μένουν οι περίπου 470.000 μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και οι άνεργοι που δεν δικαιούνται επίδομα, καθώς όπως επισημαίνει και η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, με την οποία ζητεί την άμεση λήψη μέτρων, παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μένουν αβοήθητοι, όταν είναι εκείνοι που έχουν και τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα λόγω του μεγάλου διαστήματος της ανεργίας τους.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο για τους μακροχρόνια ανέργους και επιμέρους πακέτα για τους εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται από αυτήν την κρίση. Αλλωστε, οι αγρότες φαίνεται πως είναι άλλη μία ομάδα πολιτών που πλήττονται από την κρίση και οι οποίοι εξαιρούνται από τα μέτρα που αφορούν τόσο την έκπτωση 25% στις εισφορές, στην περίπτωση που καταβληθούν εμπρόθεσμα, έως την ερχόμενη Παρασκευή, όσο και από τη ρύθμιση των οφειλών. Σύμφωνα με ειδικούς, στη σχετική υπουργική απόφαση οι αγρότες δεν περιλαμβάνονται στις ευνοϊκές διατάξεις για τις εισφορές και τις δόσεις ρυθμίσεων, σε αντίθεση με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που δεν τους εξαιρεί σε σχέση με τους υπόλοιπους μη μισθωτούς.

Στον τουρισμό

Οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό μένουν επίσης, όπως επισημαίνει και η ομοσπονδία τους, αποκλεισμένοι από τα μέτρα στήριξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο, πρόκειται περίπου για 25.000 – 30.000 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα που βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, ποτέ θα ξεκινήσει η σεζόν και πότε θα πάρει μπροστά η βιομηχανία του τουρισμού. Στην επιστολή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρονται σε χιλιάδες εργαζομένους που χάνουν ρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το ενοίκιό τους καθώς δεν υπάγονται σε κάποια ρύθμιση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT