Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 25% για ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 25% για ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση κατά 25% του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα υποστούν απώλειες στα εισοδήματά τους, μετά την απόφαση για έκπτωση 40% στα ενοίκια που καταβάλλουν όσοι πλήττονται (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ για φέτος άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι θα δοθούν φορολογικά κίνητρα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το 40% του εισοδήματος από ενοίκια που θα χάσουν λόγω της έκπτωσης που ισχύει στα μισθώματα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχουν σκέψεις να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 25% σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δέχονται μείωση ενοικίου. Σημειώνεται ότι την πρόταση αυτή κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων για όσους είναι συνεπείς στην πληρωμή του φόρου.

Παράγων του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξοφλήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και μάλιστα εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης όποτε αυτή αποφασισθεί να καταβληθεί. Και αυτό καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι φορολογικές δηλώσεις θα μετατεθούν χρονικά, κάτι που σημαίνει ότι θα μετατεθεί και η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, εξετάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ να κλιμακώνεται ανάλογα με τις απώλειες κάθε ιδιοκτήτη. Δηλαδή δεν θα έχει την ίδια έκπτωση κάποιος που έχασε 10.000 ευρώ και κάποιος που έχασε 1.000 ευρώ. Εφόσον αποφασισθεί η κλιμάκωση της έκπτωσης, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν το ποσό του εισοδήματος που απώλεσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια το μέτρο θα αφορά περίπου 1 εκατομμύριο και θα κληθούν να καταβάλουν λιγότερα περίπου 400-500 εκατομμύρια ευρώ.

Η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα δελεαστική για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον βεβαίως εν μέσω κρίσης μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για το ελληνικό Δημόσιο το οποίο θα βάλει στα ταμεία του ταχύτερα τα ποσά του ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1,8 δισ. ευρώ (συνήθως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει τον χρόνο αναπροσαρμογής τους εξαιτίας των επιπτώσεων και στην κτηματαγορά. Αυτό σημαίνει ότι και η προαναγγελθείσα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά μετατοπίζεται χρονικά για το 2021.

Παραδείγματα

1. Ιδιοκτήτης ακινήτων ο οποίος με βάση την απόφαση της κυβέρνησης λαμβάνει μειωμένο ενοίκιο για δύο μήνες κατά 40%, μπορεί να κερδίσει την έκπτωση του 25%. Ο εν λόγω ιδιοκτήτης για τα ακίνητα που διαθέτει πληρώνει ετησίως το ποσό των 3.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση που αποπληρώσει τον φόρο εφάπαξ, θα καταβάλει αντί των 3.000 ευρώ το ποσό των 2.250 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει όφελος 750 ευρώ.

2. Ιδιοκτήτης ακινήτων που εντάσσεται στην ενδεχόμενη μείωση του 25% πληρώνει ΕΝΦΙΑ 4.000 ευρώ. Στην περίπτωση που αποπληρώσει τον φόρο εφάπαξ, θα καταβάλει αντί των 4.000 ευρώ το ποσό των 3.000 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει όφελος 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της έκπτωσης 40% προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των φορολογικών υποχρεώσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT