Δεν γίνεται δεκτή η υποβολή δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» με αναδρομική ημερομηνία. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι καθώς η νομοθεσία είναι έκτακτη και γίνεται από μηδενική βάση «είναι πιθανό κάποιοι να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τρύπες του συστήματος». Σύμφωνα με τον υπουργό, σε αυτό το σημείο έρχεται η υπουργική απόφαση που προβλέπει πρόστιμα για όσους εργοδότες παρανομούν, με αιχμή την επιβολή προστίμου 1.200 ευρώ σε όσους εργοδότες υποχρεώνουν εργαζομένους με αναστολή σύμβασης εργασίας να δουλεύουν. «Επειδή παρά πολλοί μπορεί να επιδιώξουν να βρουν ευκαιρίες για προσωπικό όφελος γι’ αυτό βάζουμε και εμείς απαγορευτικές ρήτρες. Δεν μπορεί κάποιος να κάνει αναδρομική καταγραφή των εργαζομένων που θέτει σε αναστολή», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Την ίδια στιγμή, με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ορίζεται ότι η διαδικασία των αναστολών συμβάσεων και των ηλεκτρονικών υπεύθυνων δηλώσεων από εργοδότες και εργαζομένους σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια (εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό) πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Μετά τις καταγγελίες για σωρεία κρουσμάτων αυθαιρεσίας από σχολάρχες και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην υπογραφή μιας νέας ΚΥΑ που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, καθώς ορίζει ότι οι ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις που τυχόν έχουν ήδη υποβληθεί από 24 Μαρτίου από επιχειρήσεις – εργοδότες στην «Εργάνη» λογίζονται ως μη γενόμενες. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται σε εκ νέου υποβολή δηλώσεων, με νέο Ειδικό Εντυπο Υποβολής που θα αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».
Αντίστοιχα, και οι ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων που τυχόν έχουν υποβληθεί από 1ης Απριλίου στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.grγια λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού –800 ευρώ– λογίζονται ως μη γενόμενες. Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε εκ νέου υποβολή.
Μάλιστα, στη νέα απόφαση διευκρινίζεται ότι οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που έχουν λάβει διοριστήριο από το υπουργείο Παιδείας δεν αναστέλλονται και οι αποδοχές αυτών των εργαζομένων καταβάλλονται από τους εργοδότες.
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία (τηλεκπαίδευση), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.