Ανάρπαστα τα ελληνικά πορτοκάλια εξαιτίας της πανδημίας

Ανάρπαστα τα ελληνικά πορτοκάλια εξαιτίας της πανδημίας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταρ της εποχής αποδεικνύονται τα πορτοκάλια, των οποίων η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα άμα τη εμφανίσει του ιού. Τα κατεξοχήν εποχικά φρούτα που εμφανίζονται για λίγες μόνο εβδομάδες στους πάγκους, όπως οι φράουλες, δεν φαίνεται να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Οι τελευταίοι αναζητούν τις απαραίτητες βιταμίνες που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό τους, αγοράζοντας πορτοκάλια σε μεγάλες ποσότητες. Η αυξημένη ζήτηση δημιούργησε για πρώτη φορά ένα κενό στην αγορά και κατ’ επέκταση αύξηση των τιμών. Οι παραγωγοί είδαν τα φρούτα της ποικιλίας Μέρλιν να τελειώνουν πριν την ώρα τους, τη στιγμή που οι ποικιλίες που τη διαδέχονται, Lane Late και Βαλέντσια, δεν ήταν ακόμα έτοιμες για συγκομιδή.

«Ευτυχώς φέτος ήταν μια καλή χρονιά για την παραγωγή, δεν έπεσε χιόνι αλλά είχαμε ανομβρία, αυτό ίσως επηρεάσει την επόμενη σοδειά. Ομως αυτή τη στιγμή στη Σκάλα Λακωνίας Ιταλοί έμποροι φορτώνουν τόνους ασυσκεύαστων πορτοκαλιών. Αλλες χρονιές, η αγοραστική σεζόν άνοιγε μετά το Πάσχα, φέτος ήρθαν πολύ νωρίτερα λόγω ζήτησης και αγοράζουν ακριβότερα, 35-40 λεπτά το κιλό, ενώ σε άλλες χρονιές η τιμή παραγωγού ξεκινούσε από τα 20-25 λεπτά το κιλό», υποστηρίζει ο Βασίλης Μαρέσκας, παραγωγός στη Σκάλα Λακωνίας.

Ο μεγάλος ανταγωνιστής της Ελλάδας για τα εσπεριδοειδή στην ευρωπαϊκή αγορά είναι η Ισπανία, που κατέχει το μερίδιο του λέοντος. Καθώς τα συσκευαστήρια φρούτων στην Ισπανία δεν λειτουργούν με την πλήρη δυναμική τους λόγω του πλήγματος από τον ιό και ενώ η ζήτηση ολοένα και αυξάνεται, Ελλάδα, Ιταλία και Αίγυπτος προσπαθούν να καλύψουν το κενό. Οι έμποροι αγοράζουν σε αρκετά υψηλότερες τιμές, συμβατικά και βιολογικά πορτοκάλια. «Βάλ’ το με ό,τι τιμή θέλεις μας είπαν. Στα τρία χρόνια που εξάγω σε Ελβετία και Γερμανία, πρώτη φορά το ακούω αυτό. Πέρυσι η τιμή παραγωγού στα βιολογικά ήταν κατά μέσον όρο 45 λεπτά το κιλό, φέτος έχουμε πουλήσει έως και 70 λεπτά. Κι αυτό αλλάζει μέρα με τη μέρα», εξηγεί ο Μιχάλης Δερνίκος, βιοκαλλιεργητής, που έχει συσκευαστήριο έξω από το Ναύπλιο στην περιοχή της Νέας Τίρυνθας.

Η αυξημένη τιμή που δίνουν οι αγοραστές του εξωτερικού, ανέβασε την τιμή των πορτοκαλιών στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Προκειμένου να εξασφαλίσει η ελληνική αγορά ποιοτικά ελληνικά φρούτα, αναγκάστηκε να αγοράσει ακριβότερα και να μεταπουλήσει ακριβότερα. «Αυτό είναι ο κύριος λόγος που είδαμε να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ βιολογικά πορτοκάλια μέχρι και 1,59 το κιλό», εξηγεί ο ίδιος. Αλλος ένας λόγος είναι ο περιορισμός των παραγωγών να μετακινηθούν σε λαϊκές αγορές εκτός της Περιφέρειάς τους, μια συνθήκη που προέκυψε από τα μέτρα προστασίας που πήρε η κυβέρνηση. Με τους παραγωγούς της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Αρτας και των άλλων περιφερειών που παράγουν εσπεριδοειδή να μην μπορούν να πουλήσουν στις μεγάλες λαϊκές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έπρεπε να βρεθούν άλλα κανάλια για να διοχευτέσουν την παραγωγή τους σε ικανοποιητική τιμή.

Η Αργολίδα διαθέτει 30 συσκευαστήρια, από τα οποία τα τρία είναι για βιολογικά και τα υπόλοιπα συμβατικής γεωργίας. Οσα συνεργάζονται με χώρες της Δυτικής Ευρώπης, πρέπει να δουλεύουν με μεγάλες ταχύτητες για να καλύψουν τις ανάγκες, ωστόσο αρκετοί υπάλληλοι των συσκευαστηρίων επιλέγουν να μην εργαστούν, με τον φόβο του κορωνοϊού. «Τρεις από τους εργαζομένους μου έχουν σταματήσει κι έτσι οι υπόλοιποι χρειάστηκε να αυξήσουμε τις ώρες για να αντεπεξέλθουμε. Είναι δύσκολα, αλλά πρέπει να επωφεληθούμε από αυτήν την καλή συγκυρία. Τα ελληνικά πορτοκάλια μπορούν να αυξήσουν το μερίδιό τους στην Ευρώπη», ελπίζει ο βιοκαλλιεργητής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT