Μέσα στο εύρος της προβλεπόμενης από την Κομισιόν ευρωπαϊκής ύφεσης για φέτος, δηλαδή στο 5%-10%, τοποθέτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την εκτίμησή του για την ύφεση και στην Ελλάδα, σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με αυτήν προ ολίγων ημερών. Οι προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών συμπλέουν έτσι όχι μόνο με αυτές της Κομισιόν, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι τοποθετούν την προβλεπόμενη ύφεση στην Ελλάδα σε διψήφιο νούμερο.
Πρόβλεψη για ύφεση 8%-9% διατύπωσαν την περασμένη εβδομάδα και οι θεσμοί, στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Σήμερα, εξάλλου, αναμένονται οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο του World Economic Outlook.
Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση με πολλαπλά πλήγματα στην οικονομία: ύφεση, αύξηση της ανεργίας, εκ νέου διόγκωση του δημοσίου χρέους, επιστροφή στα ελλείμματα και αύξηση των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η χώρα θα βγει από την κρίση με μια αύξηση του δημοσίου χρέους της κατά 15% τουλάχιστον, επομένως θα ξεπεράσει το 190%, επιστρέφοντας σε μνημονιακές επιδόσεις. Επίσης, οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι εξαιτίας του κορωνοϊού θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού των κόκκινων δανείων κατά 4%-10%, επομένως θα πλησιάσουν ξανά το 40%-45%. Για τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφώσει αναλόγως τη στρατηγική της, ενόψει και των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, πλήγμα θα υποστεί και ο προϋπολογισμός, καθώς η εποχή των πρωτογενών πλεονασμάτων θα αποτελέσει φέτος παρελθόν. Κυβέρνηση και Κομισιόν συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα, αν και –σύμφωνα με πληροφορίες– οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι αυτό θα είναι διαχειρίσιμο και θα μπορεί να αντιστραφεί τον επόμενο χρόνο. Πάντως, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής (12/4/20) εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων του κορωνοϊού έως και τον Μάιο θα φτάσει τα 14 δισ. ευρώ, κάτι που ξεπερνάει το 7% του ΑΕΠ. Επομένως, ακόμη κι εκεί να σταματήσει το κόστος, μιλάμε ήδη για υψηλό έλλειμμα.
Η ευρωπαϊκή στήριξη, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, θεωρείται –και δικαίως– ανεπαρκής, δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος. Ωστόσο, οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αυτή θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα, φτάνοντας το 1 τρισ. ευρώ τουλάχιστον, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά την κρίση.
Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα συμφωνηθέντα εργαλεία και να μη διστάσει λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενη αιρεσιμότητα ή «στίγμα» από την προσφυγή στην προληπτική γραμμή του ESM, καθώς οι ανάγκες της θα είναι μεγάλες και δεν διαθέτει την πολυτέλεια να αγνοήσει μια προσφερόμενη βοήθεια 4 δισ. ευρώ, όπως αυτή. Επίσης, επισημαίνουν ότι ο ΕSM λύνει τα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει τη χώρα, χωρίς περιορισμούς, ενώ η στήριξη μέσω του προγράμματος Πανδημίας θα λήξει κάποια στιγμή και τότε τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν και πάλι σε καθεστώς μη επιλέξιμο, εφόσον δεν έχει φτάσει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.