Παρότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφρασθεί με βεβαιότητα για την άφιξη, στο κοντινό μέλλον, ενός τεστ αντισωμάτων, το οποίο θα συμβάλλει στη σταδιακή επιστροφή πολλών τομέων της καθημερινότητας στην κανονικότητα, τα νέα που έρχονται από την αμερικανική επιστημονική κοινότητα δεν είναι καλά, αναφέρει σε δημοσίευμα του το CNN.
Συγκεκριμένα, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, έχουν μιλήσει με πολλή αισιοδοξία σχετικά με την προοπτική ενός αξιόπιστου τεστ, που θα μπορεί να αποδείξει με σιγουρία το αν κάποιος έχει ή όχι αποκτήσει ανοσία στον νέο κορωνοϊό, με τον Τραμπ να κάνει λόγο για «φανταστική πρόοδο» στον συγκεκριμένο τομέα και τον Πενς να λέει ότι «πολύ σύντομα» το τεστ θα είναι διαθέσιμο.
Εντούτοις, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η οποία ενημέρωσε σχετικά τον Λευκό Οίκο, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα, καθώς υπάρχουν ορισμένα ζητήματα αναφορικά με τη διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, αναφορικά με τη σημαντική παράμετρο της αξιοπιστίας τους, οι νέοι κανονισμοί της αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστούν πρόβλημα, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν πλέον να τροφοδοτούν την αγορά με τεστ, χωρίς παράλληλα να τα συνοδεύουν με τα απαραίτητα στοιχεία που να εγγυώνται την αποτελεσματικότητα τους.
Αυτό έχει ως αποτελέσμα η αγορά να «πλημμυρίζει» από τέτοια τεστ, μεγάλο μέρος των οποίων δεν οδηγούν σε αξιόπιστα αποτελέσματα, μπερδεύοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τον Covid-19 με την κοινή γρίπη, σύμφωνα με τον Δρ. Ντέιβιντ Ρέλμαν της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Επίσης, παρότι ανάμεσα στα προαναφερθέντα αναποτελεσματικά τεστ υπάρχουν και αξιόπιστα, αυτά δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμα και εύκολα προσβάσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μολαταύτα, ανεξαρτήτως της παραμέτρου του τεστ, σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, δεν είναι ακόμη τελείως ξεκάθαρο τι «σημαίνει» η ανοσία στον νέο κορωνοϊό, καθώς υπάρχει η πιθανότητα η ύπαρξη αντισωμάτων να μην ισοδυναμεί με εξάλειψη των πιθανοτήτων να κολλήσει κάποιος εκ νέου τον ιό.