Ανοιξε χθες το απόγευμα το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxinet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019. Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τις 3 Ιουνίου σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, καταβάλλοντας την πρώτη δόση το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, άγνωστο είναι εάν θα ισχύσουν οι ανωτέρω ημερομηνίες ή εάν θα παραταθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το «σπάσιμο» του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις, αλλά όχι για όλους. Το πιθανότερο είναι οι περισσότερες δόσεις να αφορούν μόνο όσους επλήγησαν ή πλήττονται από την πανδημία.
Το νέο έντυπο Ε1 δεν έχει επί της ουσίας αλλαγές συγκριτικά με το περυσινό. Εχει προστεθεί ένας καινούργιος κωδικός (039-040) ο οποίος θα συμπληρωθεί από όσους φορολογουμένους έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, αναφορικά με την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή και φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Στην παρούσα συγκυρία δεν αναμένεται να προστρέξουν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ωστόσο, όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου έχουν κάθε λόγο να το πράξουν με στόχο αυτή να πιστωθεί άμεσα στους λογαριασμούς τους.
Στην περίπτωση που από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύψει επιστροφή φόρου (πιστωτικό υπόλοιπο) στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης συζύγων, η επιστροφή θα αφορά τον κάθε σύζυγο χωριστά και δεν θα γίνεται συμψηφισμός μεταξύ χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.
Δηλαδή στις κοινές δηλώσεις συζύγων η εκτύπωση του εκκαθαριστικού θα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του καθενός συζύγου και σε περίπτωση που η σύζυγος δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου θα εκτυπώνονται με τους κωδικούς του συζύγου. Αν προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό θα επιστραφεί μέσω των τραπεζών. Τονίζεται ότι αν το επιστρεφόμενο ποσό προέρχεται από προκαταβολή προηγούμενου έτους που δεν εξοφλήθηκε, καθώς και αν υπάρχει οποιαδήποτε οφειλή στο Δημόσιο ή σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, η επιστροφή του φόρου (πιστωτικού υπολοίπου) θα συμψηφιστεί.