Από τα ελληνικά νησιά στο Λουξεμβούργο

Από τα ελληνικά νησιά στο Λουξεμβούργο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν έφτασε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη Μόρια, με δυσκολία βρήκε μια γωνίτσα να κοιμηθεί. Τι σημασία είχε! Ετσι και αλλιώς δεν επρόκειτο να μείνει πολύ. Το ταξίδι του από το Αφγανιστάν θα τελείωνε όταν έφτανε στην Ευρώπη σε μια χώρα όπου «μπορείς να σπουδάσεις και μετά να δουλέψεις και να είσαι καλά». Επτά μήνες αργότερα όμως, ο 13χρονος Αχμέτ (αυτό δεν είναι το πραγματικό του όνομα) αποφάσισε να μην εξαργυρώσει το λαχείο που κέρδισε: ήταν ένα από τα δώδεκα ασυνόδευτα παιδιά που επιλέχθηκαν ανάμεσα στα 1.600 που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, για να μετεγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο. Διάλεξε όμως να μην επιβιβαστεί χθες στο αεροπλάνο «για τον παράδεισο επί γης» για να μην εγκαταλείψει τον φίλο του, έναν 14χρονο ομοεθνή του, ο οποίος δεν είχε την τύχη να συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη πτήση.

Χθες, με χιλιάδες δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν λόγω κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από τα ελληνικά νησιά στο Λουξεμβούργο, έπειτα από δύο χρόνια.

Ενα «golden ticket»

Από τα 12 παιδιά που μεταφέρθηκαν, τα 11 ήταν αγόρια και το 1 κορίτσι – τα 10 προέρχονταν από το Αφγανιστάν και τα 2 από τη Συρία (έτη γεννήσεως από 2004 έως 2009). Ανάμεσά τους, ένα παιδί που έμαθε να γράφει και να διαβάζει από τον πατέρα του. Η οικογένειά του πούλησε τα πάντα για να πληρώσει τους διακινητές και να του εξασφαλίσει ένα «golden ticket» για τη Μόρια για να σωθεί. Ηταν ακόμα ένα αγόρι που έχασε τους γονείς του λίγο πριν επιβιβαστεί στη βάρκα για τη Μυτιλήνη. Τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν μπει ποτέ πριν σε αεροπλάνο.

Ευλόγως ο αριθμός των παιδιών φαντάζει ελάχιστος μπροστά στα εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και στα χιλιάδες (5.500) που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Ομως ο αριθμός είναι σημαντικός αναλογικά με τον πληθυσμό του Λουξεμβούργου, ενώ αποτελεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην πράξη προς όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, έγραψε στο Τwitter: «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς μια μεγαλύτερη επιχείρηση αλληλεγγύης καθώς περισσότερες μετεγκαταστάσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν… Αυτή είναι η Ευρώπη στα καλύτερά της».

Μεθαύριο, Μ. Σάββατο, ακόμα 52 παιδιά από τα νησιά θα πετάξουν προς τη χώρα των ονείρων χιλιάδων, ίσως εκατομμυρίων προσφύγων, τη Γερμανία. Τα 49 από τα παιδιά είναι αγόρια και τα 3 κορίτσια με έτη γεννήσεως από το 2002 έως το 2012. Σε ποσοστό 80% προέρχονται από το Αφγανιστάν και τα υπόλοιπα από τη Συρία. Ακόμα οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προτίθενται να πάρουν ασυνόδευτα ανήλικα από την Ελλάδα, όπως τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά εξηγεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό πως οι χώρες της Ευρώπης, που στην αρχή ζητούσαν τα παιδιά να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προσαρμόζουν τα κριτήριά τους, αντιλαμβανόμενες την πραγματικότητα. «Η Γερμανία στην αρχή είχε ζητήσει ευάλωτα κορίτσια κάτω των 14 ετών από τη Συρία», τονίζει. Ομως στα νησιά δεν υπάρχουν ανήλικα που να αντιστοιχούν σε αυτό το προφίλ. «Στην πορεία όμως διεύρυνε τα κριτήρια, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση, είναι εφικτή και η κατανομή ευθυνών για αυτόν τον ιδιαιτέρως ευάλωτο πληθυσμό».    

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT