Με γιαγιά και προγιαγιά από το Φηροστεφάνι, μεγάλωσα με τον απόηχο της Παλιάς Σαντορίνης. Τότε που οι άνθρωποι μάζευαν το βρόχινο νερό, καλλιεργούσαν κάθε σπιθαμή της γης, περίμεναν τη βεντέμα για να βρεθούν και να γιορτάσουν μετά τον μόχθο. Φαίνεται πως αυτό το πνεύμα της κοινότητας, χαμένο για πολλά χρόνια μέσα στο χάος της φρενήρους τουριστικής ανάπτυξης, αναβίωσε στην εποχή της καραντίνας. Μου το επεσήμανε η Σοφία Κίτσου, η αντιδήμαρχος του νησιού, επιφορτισμένη με τα πολιτιστικά θέματα. «Τις τελευταίες εβδομάδες ακούμε ξανά τα πουλιά, δεν έχει τον θόρυβο των αυτοκινήτων και των επισκεπτών. Ως και οι Κοντοχωριανοί ρυθμίζουν τα ρολόγια τους με την καμπάνα της Καθολικής Επισκοπής, όπως έκαναν δεκαετίες πριν».
Οταν η ίδια εγκαταστάθηκε στη Σαντορίνη, πριν από 40 χρόνια, ως ασκούμενη δικηγόρος, πρόλαβε τις βεγγέρες, τα παλιά επαγγέλματα που σήμερα έχουν χαθεί, την αγροτική ζωή αλλά και τους ψαράδες του νησιού: «Είχε τέτοια ησυχία που, αν περπατούσες στην Οία, άκουγες τον παφλασμό των κυμάτων στο Αμμούδι και τους ψαράδες να κάνουν κουπί και να μιλάνε ο ένας στον άλλον. Ομως δεν είναι μόνο η γαλήνη που ήρθε με αυτή την προσωρινή παύση. Μερικοί άρχισαν να ξαναοργώνουν τα χωράφια τους, να τα κάνουν μπαξέδες για οικιακή χρήση. Είναι αστείο να βλέπεις ανθρώπους να επιχειρούν να σκάψουν με το κινητό στο αυτί. Προσπαθούν όμως».
Η αντιδήμαρχος Σαντορίνης Σοφία Κίτσου.
«Ενα από τα πράγματα που στενοχώρησε πολύ τον κόσμο είναι πως δεν εόρτασαν το Πάσχα, αλλά και τον Αη-Γιώργη, που έχει μεγάλη σύνδεση με το νησί και κυρίως με την Οία. Ανήμερα την εορτή ο κόσμος μαζεύεται, φέτος όμως όλα ήταν διαφορετικά. Τα πανηγύρια είναι πολύ σημαντικά για τους κατοίκους. Το καλό είναι, πάντως, ότι όλοι σεβάστηκαν τους κανόνες, δεν είχαμε κανένα κρούσμα ούτε στη Σαντορίνη ούτε στη Θηρασιά. Από τον Γενάρη και μετά δεν είχαμε τουρίστες καθόλου και έτσι όλα πήγαν καλά. Τώρα που ετοιμαζόμαστε για την άρση των μέτρων, έχει έρθει και η ανησυχία για το πώς θα πάει η σεζόν, αν θα έρθουν οι ξένοι, τι είδους καταλύματα θα επιλέξουν».
«Ναι η Σαντορίνη άλλαξε», συνεχίζει, «αλλά μερικά πράγματα μένουν ίδια. Η αλληλεγγύη των ανθρώπων και η εργατικότητά τους. Και εμείς, ως δημοτική αρχή, φροντίσαμε να σταθούμε κοντά σε εκείνους που είχαν ανάγκη. Η ελπίδα μας είναι ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, με πειθαρχία και καλή οργάνωση, ώστε να διατηρήσουμε τη θετική μας εικόνα ως Ελλάδα και στις διακοπές».