Να μηδενίσουν τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν πετύχει τα στελέχη του Λιμενικού, συνεχίζοντας την τακτική της δυναμικής αποτροπής που υιοθέτησαν στην κρίση του Μαρτίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η Απριλίου μέχρι και χθες δεν είχε καταγραφεί καμία άφιξη βάρκας στη Λέσβο. Σήμερα πάντως μετά από περίπου ενάμιση μήνα έφτασε η πρώτη βάρκα με 50 περίπου επιβαίνοντες. Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένουν στο σημείο αποβίβασής τους, ενώ προβλέπεται να τεθούν αρχικά σε 14ήμερη καραντίνα.
Την 1η Απριλίου, 39 μετανάστες και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής είχαν καταφέρει να βγουν στην παραλία «Τσόνια» και να κατευθυνθούν στο χωριό Κλειώ, πριν εντοπιστούν και τεθούν σε καραντίνα.
Εκτοτε, μέχρι και χθες, στον ένα και πλέον μήνα δηλαδή που είχε μεσολαβήσει, καμία βάρκα με μετανάστες από τα απέναντι τουρκικά παράλια δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε ελληνικό νησί. Παρόμοια επίδοση έχει να καταγραφεί από το 2012, όπως επισημαίνουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Στο ίδιο διάστημα, από την 1η Απριλίου μέχρι χθες, έχουν καταγραφεί ούτε λίγο ούτε πολύ 17 απόπειρες μεταναστών να προσεγγίσουν με βάρκες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δίχως πάντως επιτυχία. Η είσοδός τους εντός ελληνικών χωρικών υδάτων –συχνά συνοδεία τουρκικών ακταιωρών– έχει αποτραπεί από τα πληρώματα πλωτών του Λιμενικού. Η εντολή που έχουν λάβει είναι να μην επιτρέπουν στις βάρκες των μεταναστών να καταπλέουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τον τελευταίο μήνα εκτιμάται ότι έχει αποτραπεί η άφιξη στη χώρα 600 – 700 παράτυπων μεταναστών.
Το δόγμα της «επιθετικής επιτήρησης», όπως το αποκαλούν τα ίδια τα στελέχη του Λιμενικού, τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ αρχές Μαρτίου. Προβλέπει εντοπισμό των πλωτών με τους μετανάστες όσο ακόμα αυτά κινούνται εντός της τουρκικής πλευράς. Στη συνέχεια, τα σκάφη του Λιμενικού αναλαμβάνουν με ελιγμούς –ενίοτε ριψοκίνδυνους– να αποτρέψουν την είσοδό τους στην Ελλάδα μέχρις ότου η Ακτοφυλακή της γείτονος υποχρεωθεί να περισυλλέξει τους μετανάστες και να τους μεταφέρει πίσω στα τουρκικά παράλια. Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει περιστατικά που οι επιχειρήσεις αποτροπής έχουν διαρκέσει 12 ή και 14 ώρες, ενώ σε μια περίπτωση στη Σάμο, τα πλωτά του Λιμενικού παρέμεναν κατά μήκος της συνοριογραμμής για ένα ολόκληρο 24ωρο μέχρις ότου η τουρκική ακτοφυλακή υποχρεωθεί να μεταφέρει βάρκα με μετανάστες πίσω στην ακτή.
Το τελευταίο δεκαήμερο εκτός από τα 50 και πλέον σκάφη του Λιμενικού, στις επιχειρήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο παίρνουν μέρος και 10 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και 24 πλωτά, εναέρια και χερσαία μέσα που έχει διαθέσει ο Frontex στο πλαίσιο της επιχείρησης άμεσης επέμβασης που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ» η επιχείρηση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, που ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί την 6η Μαΐου έχει ήδη πάρει παράταση για ένα μήνα. Μάλιστα, υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επέκτασή της έως τις 6 Ιουλίου. Κι αυτό διότι υπάρχει ανησυχία ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία λόγω πανδημίας παράλληλα με τη βελτίωση του καιρού θα οδηγήσει σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Με γραπτή δήλωσή του, πάντως, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Μιχαηλίδης, ζητεί διευκρινίσεις για δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Χίου αναφορικά με περιστατικό που φέρεται να εκτυλίχθηκε την 30 ή Απριλίου στην παραλία της Μονολιάς. Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα astraparis.gr που σημειωτέον διαψεύδονται από πηγές του Λιμενικού, αφήνουν να εννοηθεί ότι παράτυποι μετανάστες που είχαν καταφέρει να αποβιβαστούν στη Χίο επαναπροωθήθηκαν σε τουρκική βραχονησίδα.