Σε εξίσου βαριά καθήκοντα, όπως και στην προηγούμενη θητεία του, καλείται να αντεπεξέλθει ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την προσεχή εξαετία, καθώς η χώρα περνάει από τη δημοσιονομική κρίση στην υγειονομική, μαζί με την υπόλοιπη υφήλιο.
Η κυβέρνηση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε χθες ότι θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη. Μια αναμενόμενη επιλογή, αν μη τι άλλο, γιατί ο κ. Στουρνάρας έχει κερδίσει την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου πρόσφατα ανέλαβε και καθήκοντα προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης (Audit Committee), έπειτα από πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ. Κυρίως, όμως, ως αναγνώριση του ρόλου που έπαιξε ο κεντρικός τραπεζίτης στα δύσκολα χρόνια του τρίτου μνημονίου, όταν η χώρα κινδύνευσε να βγει εκτός ευρώ και ο ίδιος αποτελούσε τη δικλίδα ασφαλείας, παρεμβαίνοντας συστηματικά –και συχνά με προσωπικό κόστος– για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της. Χαρακτηριστικό της στάσης του ήταν το τηλεφώνημά του στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ζητώντας του να αποτρέψει τα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ για παράλληλο νόμισμα. Λίγους μήνες πριν, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για να εξοφληθεί η δόση και να αποφευχθεί –για λίγο– η χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ, βοηθώντας ουσιαστικά μια κυβέρνηση με την οποία αποδείχθηκε τελικά ότι δεν υπήρχε περιθώριο ειρηνικής συμβίωσης. Αντιθέτως, παρέμεινε μονίμως στο στόχαστρό της, ενεπλάκη στην υπόθεση Novartis, ενώ η σύζυγός του δέχθηκε έφοδο στο γραφείο της για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η συνήθειά του να υπερασπίζεται τις απόψεις του τολμηρά, άλλωστε, του είχε κοστίσει σε εχθρούς και κατά το παρελθόν, όταν είχε μιλήσει για τις ευθύνες της δημοσιονομικής εκτροπής της χώρας, το 2009.
Σήμερα, αντιμέτωπος με τη μεγάλη πρόκληση της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Στουρνάρας πιστεύει και πάλι ότι δεν χωρούν ημίμετρα και τάσσεται υπέρ μιας ριζικής λύσης για το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τα κόκκινα δάνεια, μέσω της δημιουργίας μιας bad bank. Το σχέδιο «Ηρακλής», εκτιμά, δεν είναι αρκετό, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Η πρόταση συναντά αντιδράσεις εκ μέρους συγκεκριμένων τραπεζικών κύκλων, αν και ο ίδιος διευκρινίζει ότι η συμμετοχή θα είναι εθελοντική. Η ιδέα του, μάλιστα, είναι να δουλέψει ο μηχανισμός της bad bank μέσω της αναβαλλόμενης φορολογίας, αντιμετωπίζοντας έτσι και έναν ακόμη «πονοκέφαλο» των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, έχει μπροστά του μία εξαετία με άγνωστες προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα, που δεν πρόλαβε να επουλώσει τις πληγές των μνημονίων.
Ο ίδιος υποδέχθηκε τη χθεσινή πρόταση με εμφανή ικανοποίηση, δηλώνοντας ότι «αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για εμένα». Και πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να παραμένω προσηλωμένος στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών». Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το γενικό συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο θα διαμορφώσει την πρότασή του προς το υπουργικό συμβούλιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην ανακοίνωση με δηλητηριώδη διάθεση και μια προειδοποίηση για νέο γύρο αντιπαραθέσεων σε επόμενη κυβερνητική θητεία του. Δήλωσε: «Ευχόμαστε στον κ. Στουρνάρα μια καλή δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τουλάχιστον τώρα, που δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να πέσει μέσα σε κάποια πρόβλεψή του, με πρώτη από όλες αυτή για ύφεση 4% λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Οχι όπως όταν προέβαλε σθεναρή αντίσταση ενάντια στο σχέδιο για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θέτοντας την πιστοληπτική γραμμή στήριξης ως δήθεν μοναδική λύση. Ούτε όπως όταν πίεζε για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου που απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, έτσι όπως τα φέρνει η ζωή, θα ξανασυναντηθούμε αργά ή γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλον τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση».