Ισχυρό «ράλι» στα ομόλογα της περιφέρειας προκάλεσε η πρόταση της Κομισιόν για ένα πακέτο-μαμούθ συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (κοινός προϋπολογισμός και Ταμείο Ανάκαμψης) για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και ειδικά των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, μετά τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, την Τρίτη, ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης, με ορισμένες χώρες ενδεχομένως να δυσκολευθούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. Αυτή η κίνηση-πρόθεση της Κομισιόν αποδεικνύει στις αγορές πως η ΕΚΤ δεν είναι μόνη της στην προσπάθεια αναχαίτισης του σοκ, με τους αναλυτές να τη χαρακτηρίζουν ως μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστεί η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωζώνης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία σημείωσαν «βουτιά» σε χαμηλά δύο μηνών, με τα spreads να συρρικνώνονται έντονα λόγω και της αντίστροφης πορείας που ακολούθησαν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, οι οποίες αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου. Αν και τα κριτήρια και οι όροι δεν είναι γνωστά, και τη μερίδα του λέοντος από το Ταμείο Ανάκαμψης θα λάβουν Ιταλία και Ισπανία, το ύψος της στήριξης που προσφέρεται από την Κομισιόν προς την Ελλάδα, το οποίο φτάνει σχεδόν το 17% του ελληνικού ΑΕΠ, θεωρείται από τις αγορές ότι μπορεί να στηρίξει σημαντικά την επιστροφή στην ανάκαμψη, η οποία διακόπηκε βίαια από την πανδημία.
Η απόδοση των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 1,556% με πτώση της τάξης του 6% σε σχέση με τα επίπεδα της Τρίτης, ενώ το spread μειώθηκε στις 199 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τα μέσα περίπου του Μαρτίου και πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ για το έκτακτο QE, τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει βυθιστεί από τότε κατά 61%. Παράλληλα, κάτω από το 1% για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου και στο 0,930%.
Ελαφρώς χαμηλότερα από αυτή των ελληνικών ομολόγων, στο 1,464%, διαμορφώθηκε η απόδοση στα ιταλικά 10ετή με πτώση 5,7%, στο 0,623%, με πτώση της τάξης του 9% διαμορφώθηκε η απόδοση στα 10ετή πορτογαλικά, ενώ ανάλογη βελτίωση, στο 0,632%, σημείωσαν οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων.
Αν και παραμένει αβέβαιο εάν το σχέδιο αυτό της Κομισιόν, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση, θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς αφού χώρες της Βόρειας Ευρώπης –Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία– έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους σε αυτό, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν πως η πρόθεση της Κομισιόν είναι αρκετή για να στηρίξει την επενδυτική διάθεση για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας. Πριν από μερικές ημέρες, η Société Générale σύστησε στους επενδυτές αγορά των ομολόγων της περιφέρειας –Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας– και κυνήγι των spreads, ενώ η UBS τόνισε πως η ίδια αγοράζει… ό,τι κρατικά ομόλογα αγοράζει και η ΕΚΤ. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το ότι η πρόταση της Κομισιόν περιέχει εκτός από επιχορηγήσεις και δάνεια, μπορεί να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος αυτού.
Οι δράσεις του τελευταίου διαστήματος από ΕΚΤ και Κομισιόν, καθώς και το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με το «μαξιλάρι» ρευστότητας το οποίο συνεχίζει να διατηρεί η Ελλάδα, έχουν βοηθήσει στην επιστροφή του success story των ελληνικών ομολόγων που είχε σταματήσει τον Φεβρουάριο. Ολα αυτά δίνουν σημαντική ανάσα στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων ως μέσου χρηματοδότησης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, με την επόμενη να αναμένεται έως τις αρχές του Ιουνίου με έναν νέο 10ετή τίτλο.