O Τραμπ θα χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα Antifa

O Τραμπ θα χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα Antifa

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το αντιφασιστικό κίνημα της ριζοσπαστικής αριστεράς"Antifa", το οποίο βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, ανακοίνωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την σχετική ανακοίνωση στο Twitter, ρίχνοντας λαδι στην ήδη «φουντωμένη» φωτιά που καίει από την οργή του πλήθους εναντίον του ρατσισμού και της υπέρmετρης αστυνομικής βίας εναντίον των Αφροαμερικανών. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το FBI έχει επιφορτισθεί με την ταυτοποίηση των οργανωτών των ταραχών.

«Η βία που οργανώνεται και διαπράττεται από το Antifa και άλλες παρόμοιες οργανώσεις…συνιστά εσωτερική τρομοκρατία και θα αντιμετωπισθεί ως τέτοια».

Το Antifa είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας που αντιτίθεται έντονα στους νεοναζί, τον φασισμό, τους λευκούς υπερασπιστές και τον ρατσισμό.

Τα μέλη του αντιτίθενται σε όλες τις μορφές ρατσισμού και σεξισμού και σε ό, τι θεωρούν ως εθνικιστικές, αντι-μεταναστευτικές και αντι-μουσουλμανικές πολιτικές, τις οποίες έχει υιοθετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Hδη από το Σάββατο, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τα μέλη του ακροαριστερού κινήματος «δειλούς ακροαριστερούς παλαβούς που τριγυρνούν και χτυπούν ανθρώπους στο κεφάλι με ρόπαλα του μπέιζμπολ» και είχε ρίξει σε αυτούς όλη την ευθύνη για τις βίαιες ταραχές των τελευταίων ημερών σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. 

Την ίδια ώρα, και καθώς γιγαντώνεται το κύμα διαμαρτυρίας, η κυνέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι «επί του παρόντος» δεν θα καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς. 

«Δεν θα ομοσπονδιοποιήσουμε την Εθνοφρουρά για την ώρα. Αν κριθεί απαραίτητο, έχουμε περισσότερα στρατιωτικά μέσα που μπορούμε να αναπτύξουμε…αν οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση» δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο' Μπράιανκαι πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για την επιβολή του νόμου θα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια των δημάρχων και των κυβερνητών.

Από την πλευρά της, η Εθνοφρουρά ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι 5.000 στρατιώτες και σμηνίτες της έχουν ενεργοποιηθεί σε 15 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται άλλοι 2.000 άνδρες της Εθνοφρουράς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή