Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι, στο βαθμό που δεν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση στα σημερινά δεδομένα περί την πανδημία, θα επικρατήσει για την Ελλάδα το λιγότερο επώδυνο σενάριο αναφορικά με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης σε οικονομία και κοινωνία, εξέφρασε σήμερα από τη Βουλή ο κ. Χρ. Σταϊκούρας.
Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ενημερώνοντας κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σχετικά με την εαρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, χαρακτήρισε κατ’ αρχήν “πράγματι πολύ δύσκολες τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τελική μορφή που θα λάβει το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης”. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ως τώρα, καθώς δεν έχει υπάρξει εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων -αν και, όπως είπε, έχουν εγκριθεί οι ελληνικές προτάσεις- όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στηρίζονται σε εθνικούς πόρους με ασφάλεια. Είπε χαρακτηριστικά:
“Μέχρι σήμερα και εκτιμούμε, ότι μέχρι τέλους Ιουλίου, η Κυβέρνηση έλαβε και εφαρμόζει μέτρα χωρίς να έχει εκταμιευτεί ούτε 1 ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Όλα τα ελληνικά προγράμματα έχουν εγκριθεί, αλλά εκταμίευση πόρων δεν υπάρχει και εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει μέχρι περίπου και τέλος Ιουλίου. Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις, φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε καύσιμα και για τη φάση της ανάταξης της οικονομίας”. Τούτων δοθέντων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: “Συνεπώς, ακόμα και αν η Ευρώπη αργήσει να καταλήξει σε αποφάσεις για το τελικό σχήμα του ταμείου ανάκαμψης και να εκταμιεύσει τους σχετικούς πόρους το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενδεικτικά, που είναι μια εκτίμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χώρα μας με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση, δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα”. Για να προσθέσει: “Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, θέτοντας τις βάσεις για μια δυναμική ανάκαμψη. Πιστεύω ότι με σχέδιο, πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.
Στη συνέχεια και με αφορμή τοποθετήσεις και σχόλια βουλευτών – μελών της Επιτροπής, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στον ESM καθιστώντας σαφές ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Τόνισε χαρακτηριστικά:
“Είναι ένα εργαλείο, ο ESM, το οποίο είναι στη διάθεση της κάθε χώρας μέχρι το τέλος του ΄22. Με τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε ταμειακά διαθέσιμα σήμερα, δεν υπάρχει αναγκαιότητα χρήσης των καινούργιων εργαλείων του ESM. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα δεδομένα που είχαμε προχθές, καμία χώρα δεν έχει προσφύγει ακόμα στον ESM. Φαίνεται ότι μάλλον θα προσφύγει η Κύπρος. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε σε επίπεδο Eurogroup. Εμείς προς το παρόν, δεν θα προσφύγουμε στον ESM. Το τι θα γίνει στο μέλλον, το τι θα κάνουμε το ‘21 και το ΄22, θα το δούμε. Κανένας δεν ξέρει την εξέλιξη υγειονομικής κρίσης. Κανένας δεν ξέρει μέχρι πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει ευνοϊκό καθεστώς για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και για την ελληνική οικονομία, που δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα ακόμα. Άρα, όλα θα αξιολογούνται όπως πηγαίνουμε. Σήμερα, όμως, δεν έχουμε κανένα λόγο να προσφύγουμε στον ESM. Βγήκαμε δύο φορές στις αγορές, δανειστήκαμε με ικανοποιητικό επιτόκιο σημαντικά ποσά. Βγαίνουμε και δανειζόμαστε έντοκα γραμμάτια τριών, έξι μηνών και ενός έτους. Το κάναμε την προηγούμενη βδομάδα, με κόστος δανεισμού το αντίστοιχο της προ-κορωνοϊού εποχής”.
Σχολιάζοντας άλλες παρατηρήσεις με επίκεντρο το ζήτημα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά στη στάση των τραπεζών. Αφού αναφέρθηκε στο πλέγμα κυβερνητικών ενεργειών στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: “Το τραπεζικό σύστημα δεν έδειξε για ένα μεγάλο διάστημα να ακολουθεί το βηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης. Ο σκοπός είναι να συγχρονιστούμε. Θεωρώ ότι προσεγγίζουμε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι το εγγυοδοτικό εργαλείο, οι εγγυοδοτικοί μηχανισμοί με την Τράπεζα Επενδύσεων θα λειτουργήσουν πιο γρήγορα”.
Τέλος, δηλώνοντας ανοικτός για κατάθεση προτάσεων και συζήτηση -εντός και εκτός Βουλής- επ’ αυτών στο πλαίσιο ενός αναγκαίου διαλόγου για την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς δυναμικής ανάπτυξης, ζήτησε να υπάρξει νέα ειδική και ευρύτερης σύνθεση συνεδρίαση Επιτροπών περί τα τέλη του καλοκαιριού, όταν και θα υπάρξουν νεότερα στοιχεία και από την Ευρώπη. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και ήδη ο προεδρεύων της Επιτροπής και Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης προανήγγειλε μια τέτοια συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή και Ελλήνων ευρωβουλευτών για τα τέλη Αυγούστου.
“Η ευθύνη πρωτίστως της ελληνικής κυβέρνησης, δευτερευόντως της ελληνικής Βουλής και των φορέων, είναι να κάνουμε ένα ορθολογικό, λογικό, συνεκτικό σχέδιο. Και, ναι, εγώ είμαι διατεθειμένος με την ιδιότητα που έχω σήμερα να συζητήσω πολλές ώρες μαζί σας και στη Βουλή και εκτός Βουλής για να κάνουμε το βέλτιστο για τη χώρα και για τις επόμενες γενιές” επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.