Σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και συγκεκριμένα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, θέτοντας την καθυστέρηση στην έκδοση των νέων συντάξεων ως ένα από το σοβαρότερα προβλήματα στο πλαίσιο της 7ης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.
Οι συνομιλίες που αρχικά θα πραγματοποιηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια μέσω τηλεδιασκέψεων, θα έχουν στο επίκεντρο εκτός από το μόνιμο «αγκάθι» για το νέο πτωχευτικό δίκαιο και τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού, και τη σημαντική καθυστέρηση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σήμερα, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει στις 250.000 με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια. Μάλιστα, στους κόλπους των ασφαλισμένων υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς οι εξαγγελίες για την έκδοση των νέων συντάξεων ακόμη και σε μια μέρα, εφόσον υλοποιηθούν, αναμένεται να δημιουργήσουν συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Αυτούς που αναμένουν χρόνια, και αυτούς που υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την αίτηση λαμβάνουν γρηγορότερα τη σύνταξή τους.
Είναι ενδεικτικό ότι βάσει των μόνων επίσημων στοιχείων που προέρχονται από την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στο τέλος Μαρτίου και πριν οι δημόσιες υπηρεσίες και δη οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ κατεβάσουν τα μολύβια λόγω της επιβολής lockdown, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη αυξήθηκαν σε 160.959 από 151.496 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 360 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο τέλος Ιουνίου 2019, οι εκκρεμείς αιτήσεις στο ΕΦΚΑ, μαζί με αυτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (δημόσιοι υπάλληλοι), ήταν ακόμη λιγότερες, καθώς αριθμούσαν 125.075 περιπτώσεις.
Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ (χωρίς το Δημόσιο) αυξήθηκαν από 93.785 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 105.850 στο τέλος Μαρτίου 2020. Στο Δημόσιο, το πρόβλημα είναι δραματικό, καθώς η καθυστέρηση ξεπερνάει ακόμη και τα 2 χρόνια. Στο ΕΤΕΑΕΠ ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων επικουρικής σύνταξης αυξήθηκε από 44.293 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 47.363 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 63 εκατ. ευρώ) στο τέλος Μαρτίου 2020. Στο τέλος Ιουνίου, εκκρεμούσαν 43.089 αιτήσεις για την έκδοση επικουρικών συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες, εκτός από τη δραματική καθυστέρηση στην έκδοση νέων συντάξεων, παρατηρείται και αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς ισχύουν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ ωριμάζουν και οι διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το 2015 κλείνοντας την πόρτα της πρόωρης εξόδου για χιλιάδες δικαιούχους. Πλέον, με τη λογική των μεταβατικών εξαμήνων, μια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων που το 2015 είχαν «εγκλωβιστεί» εντός του συστήματος, υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, ειδικά στο Δημόσιο, για κάθε 1.000 νέες αιτήσεις που δέχεται το σύστημα, εκδίδει 600 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. Αυτό, στο τέλος του έτους θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των εκκρεμοτήτων. Αντίστοιχες είναι οι καθυστερήσεις και στον ΕΦΚΑ συνολικά, όμως σε περιπτώσεις, για παράδειγμα, διαδοχικής ασφάλισης το πρόβλημα μεγεθύνεται.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα της Βουλής, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, έρχεται από το παρελθόν και εύλογα προκαλεί αγωνία στους ασφαλισμένους.
Να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο στοχεύει στη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την επίσπευση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, προκειμένου να μεταφερθούν στην πλατφόρμα ψηφιακής απονομής «Ατλας» δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο παλιό σύστημα.
Στόχος γι’ αυτές τις εκκρεμείς συντάξεις είναι να εκδοθούν εντός του καλοκαιριού, ψηφιακά, οι σχετικές αποφάσεις ώστε να προωθηθούν για πληρωμή, γεγονός που αναμένεται να επισημανθεί στους εκπροσώπους των θεσμών, κατά τις επικείμενες συνομιλίες.