Τους συνταξιούχους του εξωτερικού προσκαλεί η κυβέρνηση να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα με την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.
Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, ο συνταξιούχος θα πρέπει να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα και θα πρέπει να μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.
Αίτηση
Εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή του, το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 7%.
Ο φόρος καταβάλλεται κάθε φορολογικό έτος σε μία δόση. Για τις αιτήσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας που θα υποβληθούν εντός του έτους 2020, η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης ορίζεται στις 30.9.2020.
Επί της ουσίας, για μια περίοδο 10 ετών, όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων θα καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι που είναι υπήκοοι της Ε.Ε. μπορούν να μετεγκατασταθούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. και κάθε χώρα μπορεί να εισάγει φορολογικές ελαφρύνσεις τόσο για τους συνταξιούχους της Ε.Ε. όσο και για τους μη συνταξιούχους.
Μέχρι στιγμής, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Ιταλία και η Κύπρος είναι οι κύριες χώρες της Ε.Ε. που έχουν θεσπίσει ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους ξένους συνταξιούχους (και σε μικρότερο βαθμό η Ρουμανία και η Γαλλία).
Διεθνείς έρευνες
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι διεθνείς έρευνες έχουν δείξει πως οι συνταξιούχοι, όταν επιλέγουν πού θα συνταξιοδοτηθούν, φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη πολλές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων –πέρα από τα φορολογικά κίνητρα– περιλαμβάνονται οι κλιματολογικές συνθήκες, ο τρόπος ζωής, ο πολιτισμός, η υγειονομική περίθαλψη και η διακυβέρνηση.
Η Ελλάδα επαινείται, σημειώνουν, για το κλίμα, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής, ωστόσο το φορολογικό πλαίσιο ήταν έως πρόσφατα αποθαρρυντικό και η εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση και στο σύστημα υγείας χαμηλή.