Τριπλή «επίθεση» από Αγκυρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γνώριμη, πλέον, τακτική της εφ’ όλης της ύλης επίθεσης κατά της Ελλάδας με επιχείρημα τη μη λειτουργία επίσημου τζαμιού στην Αθήνα, αλλά και με προαναγγελία ερευνών στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, χρησιμοποιούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι για να απαντήσουν στην απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως έκανε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Χρησιμοποιώντας οξύτατους τόνους, ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα «είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της», ενώ έθεσε εκ νέου ζήτημα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, λέγοντας, μάλιστα, ότι η καραντίνα σε χωριά της Θράκης με μουσουλμάνους κατοίκους είναι… προσχηματική. «Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων στη δυτική Θράκη. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορωνοϊού», είπε ενδεικτικά (TRT) ο κ. Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν έχει δικαίωμα να μιλάει».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις», τονίζοντας, μάλιστα, ότι η Aγκυρα θα προχωρήσει κανονικά σε έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου. Επί τούτου, επισήμανε ότι η Aγκυρα είναι ανοιχτή στο να μοιραστεί δικαιώματα με εταιρείες και από τρίτες χώρες. «Ωστόσο, ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις από ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε θέματα υψηλής στρατηγικής σημασίας περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία», είπε και επισήμανε ότι στην πολιτική της Ε.Ε. υπάρχουν «εκφάνσεις μιας αναδυόμενης σειράς κακής μεταχείρισης και αποξένωσης της Τουρκίας μέσω μη βιώσιμων πολιτικών». Ως προς την Αγία Σοφία ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την έκπληξή του από «κάποιες από τις τοποθετήσεις της UNESCO», λέγοντας ότι η Aγκυρα θα ενημερώσει τον Οργανισμό για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει.

Το Βερολίνο, πάντως, εξέφρασε εκ νέου τη λύπη για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. «Η κυβέρνηση έλαβε με λύπη γνώση της απόφασης της Τουρκίας. Η Αγία Σοφία έχει μεγάλη πολιτιστική, ιστορική σημασία και θρησκευτική σημασία – και για τον Χριστιανισμό και για το Ισλάμ. Και εμείς αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον διαθρησκειακό διάλογο. Πρέπει να περιμένουμε το πώς θα γίνει ο περαιτέρω κανονισμός και η διαμόρφωση της χρήσης, αλλά δεν θέλω να κρύψω ότι λυπούμαστε για την απόφαση, για τον τερματισμό δηλαδή της αποκλειστικής χρήσης του κτίσματος ως μουσείου, διότι το καθεστώς μουσείου έδινε ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε αυτό το αριστούργημα σε ανθρώπους κάθε πίστης», δήλωσε, ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Ράινερ Μπρόιλ ανέφερε ότι το Βερολίνο έχει θέσει το θέμα στην UNESCO, ωστόσο επισήμανε ότι δεν το συνδέει «με τις πολιτικές σχέσεις με την Τουρκία, όπου μιλάμε και για εντελώς διαφορετικά θέματα».

Πάντως, η πιθανότητα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απασχολούσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και προ τετραετίας. Σε μήνυμα της τότε μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμ Πάουερ, εμφανίζονταν οι τότε διαδηλώσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στις 28 Μαΐου 2016. Στην απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (δεν προσδιορίζεται από ποιον) προς τη Σαμ Πάουερ (το έγγραφο μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα του νόμου για την ελευθερία των πληροφοριών-Freedom of Information Act) τονίζεται ότι κάτι τέτοιο είναι «τεστ για τον Ερντογάν» και πως «η Δύση πρέπει να μείνει εκτός», διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε «να επιταχύνει ή να επιβραδύνει την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.». 

Διαβάστε επίσης

Το «τάμα» Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Ε.Ε. προς Ερντογάν: Να αλλάξει άμεσα η απόφαση για την Αγία Σοφία

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT