Ο κίνδυνος μιας νέας μαζικής στροφής των συνταξιούχων σε δικηγορικά γραφεία και εργατολόγους ελλοχεύει όσο παραμένουν «θολά» αρκετά σημεία των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά. Αν και κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πάρουν τα αναδρομικά όλοι οι συνταξιούχοι που τα δικαιούνται, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση ποιοι και πόσοι είναι αυτοί, δημιουργεί νέο προβληματισμό και αγωνία σε εκατοντάδες χιλιάδες δυνητικούς δικαιούχους. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν πως το πολιτικό κόστος ενός πιθανού νέου κύματος προσφυγών στη Δικαιοσύνη ή και υποβολής αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου να διακοπεί η παραγραφή των αξιώσεων όπως έγινε από 1 εκατ. και πλέον συνταξιούχους το 2018, θα είναι μεγάλο. Οπως μεγάλο, κοντά στα 4 δισ. ευρώ, είναι και το δημοσιονομικό κόστος μιας καθολικής εφαρμογής για το επίμαχο 11μηνο.
Οι δηλώσεις
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, «πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία ρύθμιση, η οποία θα καταλαμβάνει κατά το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων και όχι μόνον εκείνων οι οποίοι προσέφυγαν». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα εντάξει τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ μέσα στη γενικότερη δημοσιονομική στρατηγική, για να συμπληρώσει βέβαια, ότι στο ίδιο πλαίσιο, θα επιδιωχθεί και μία πολύ μεγάλη στήριξη σε άλλες κατηγορίες, ιδίως τους νέους εργαζομένους, «ώστε να δημιουργήσουμε ένα θετικό ισοζύγιο και για τα μελλούμενα».
Τη δέσμευσή του ότι θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ. «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις, που σημαίνει ότι θα τις υλοποιήσουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα μελετήσουμε την απόφαση έτσι ώστε να ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας το υπουργείο Οικονομικών ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος. «Θα δούμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε ανακοινώσεις. Εμείς θα αποτιμήσουμε το δημοσιονομικό κόστος», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με νομικούς και κυβερνητικούς κύκλους, η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς το επίμαχο διάστημα υπαγόταν στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (δεν είχε ενταχθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον ΕΦΚΑ). Επίσης τίθεται ζήτημα σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις και κατά πόσον καλύπτονται από τις εν λόγω αποφάσεις, καθώς στελέχη του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι το αρμόδιο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ που εξελίχθηκε σε ΕΤΕΑΕΠ) δεν περιλαμβάνεται ευθέως στις περιλήψεις των αποφάσεων. Επίσης, με βάση την απόφαση του ΣτΕ μένει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικών αγωγών, από όσους συνταξιούχους δεν έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Τέλος, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παραγραφής των διεκδικήσεων, κυρίως για τους συνταξιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο, καθώς αμφισβητείται εκτός από το εάν περιλαμβάνονται ή όχι στην απόφαση και το εάν το όριο της παραγραφής των αξιώσεών τους είναι η 2ετία ή η 5ετία.
Το δίκτυο συνταξιούχων
Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ανησυχούν θεωρώντας ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έδωσε μια «σολομώντεια λύση». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) η απόφαση επιστρέφει στους συνταξιούχους ελάχιστα, σε σχέση με τα 80 δισ. ευρώ που ήταν το σύνολο των περικοπών.
Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι:
Η απόφαση του ΣτΕ (1439/20) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων έχει τα εξής σκέλη:
1. Ολοι εκείνοι που έχουν καταθέσει αγωγές έως το 2015 πρόκειται να λάβουν αναδρομικά ποσά από το 2013 έως τον Μάιο του 2016.
2. Οσοι έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια μετά τον Ιούνιο του 2015, θα λάβουν ποσά μόνο για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.
3. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, δεν δίνονται αναδρομικά ποσά για την περίοδο μετά τον Μάιο του 2016.
4. Παραμένει νομικά ανοιχτό το θέμα άσκησης αγωγών από τους συνταξιούχους για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 για όσους δεν έχουν ακόμα καταθέσει.
Να σημειωθεί ότι ο συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που περικόπηκαν έως τέλη του 2018 από τους συγκεκριμένους νόμους του 2012 και θεωρούν ότι η απόφαση του ΣτΕ αφήνει πολλά νομικά ζητήματα ανοιχτά. Μάλιστα, το ΕΝΔΙΣΥ στηρίζει την άποψη για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη δικαίωση των συνταξιούχων.