Μάχη Μητσοτάκη σε τρία μέτωπα στη Σύνοδο Κορυφής

Μάχη Μητσοτάκη σε τρία μέτωπα στη Σύνοδο Κορυφής

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε συγκεκριμένες προτάσεις και αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί κοινή λύση ακόμα και αν χρειαστεί η παράταση της Συνόδου έως την Κυριακή, βρίσκεται ήδη από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επισημάνει πως η αρχική πρόταση της Επιτροπής –που προβλέπει για την Ελλάδα 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και άλλα 9,4 δισ. σε δάνεια– ήταν «πολύ θετική» και έτσι την υποδέχθηκαν και οι αγορές που περιμένουν τώρα την εφαρμογή της.

Η Αθήνα κατά τις διαβουλεύσεις θα σταθεί σε τρεις άξονες: Πρώτον, στο να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να παραμείνει η προτεινόμενη αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε ο κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.

Στο σημείο αυτό προβληματίζει η πρόταση Μισέλ για αλλαγή της αναλογίας βάσει της οποίας το 70% των πόρων του RRF θα κατανεμηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια της Επιτροπής, δηλαδή του πληθυσμού του ΑΕΠ κατά κεφαλήν και της ανεργίας του 2015-19, αλλά το 30%, που θα δοθεί το 2022, θα βασιστεί στην εξέλιξη του ΑΕΠ το 2020-21.

Με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ελλάδα μπορεί να χάσει από 1,6 έως 2 δισ. ευρώ. Τρίτον, η Ελλάδα δεν θέλει πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνον όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «ικανοποιητικές» τόσο τις αρχικές όσο και τις συμβιβαστικές προτάσεις, κάτι που βεβαίως μένει να φανεί στην πράξη.

Ενστάσεις ωστόσο υπάρχουν. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας, λέγοντας πως από τη στιγμή που άπαντες αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, τότε ο προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου πρέπει να είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση. Σύμφωνα με την πρόταση Μισέλ, το Ταμείο Συνόρων, από 11 δισ. μειώνεται στα 5,5.

Παρόμοιες ενστάσεις έχει η Ελλάδα και για το τελικό ποσό για την κλιματική αλλαγή.

Θέμα Αγίας Σοφίας

Χθες, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για να μεταβεί στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αλλά και της ευρύτερης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων.

Μιλώντας για το αντικείμενο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ενώ διαφώνησε ανοιχτά με τη μείωση των ποσών για το μεταναστευτικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT