Στα 24 δισ. ευρώ εκτιμάται η συνολική αξία των 59 μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Το ανωτέρω ποσό μπορεί μάλιστα να αυξηθεί, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τη δυναμική της οικονομίας, συνυπολογίζοντας τον διαθέσιμο δημοσιονομικό και ταμειακό χώρο σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εφαρμόζει όλα αυτά τα μέτρα χωρίς να έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ωστόσο, η κυβέρνηση κρατά «καύσιμα» για τη φάση της ανάταξης της οικονομίας είπε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση έχει κάνει μία συνετή και υπεύθυνη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων.
Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 31 δισ. ευρώ στα οποία έχουν προστεθεί, μέσα στην κρίση, 5 δισ. ευρώ από τις δύο εκδόσεις ομολόγων και 2 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μέσω των οποίων αντλούνται μεγαλύτερα ποσά, με κόστος δανεισμού αντίστοιχο αυτού της προ κορωνοϊού εποχής.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η εκτέλεσή του κρίνεται ικανοποιητική, δεδομένων των συνθηκών, εκτιμώντας ότι σύντομα θα αρχίσουν να έρχονται ευρωπαϊκοί πόροι για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, καθώς και έσοδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πηγές που δημιουργήθηκαν, όπως είναι το πρόγραμμα SURE και το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο της ανάταξης της οικονομίας η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό ο οποίος βέβαια θα υλοποιηθεί ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν το φθινόπωρο. Στον σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνονται:
1. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν τη μείωση της εισφοράς κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότι μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει όφελος 52,8 ευρώ ετησίως, ενώ μισθωτός με εισόδημα 30.000 όφελος 202,8 ευρώ. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 που ισχύει σήμερα.
2. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος από 650 ευρώ θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
4. Στήριξη της μισθωτής εργασίας. Η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει ταχύτερα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνοντας με τον τρόπο αυτό όλους τους μισθωτούς αλλά και τις επιχειρήσεις.