Τα δυνατά σημεία αλλά και τις προκλήσεις που φέρει η αξιολόγηση «ΒΒ» με θετικές προοπτικές που δίνει στην Ελλάδα, ανέπτυξε ο γερμανικός οίκος Scope Ratings σε νέα έκθεσή του. Αν και η συγκεκριμένη ανάλυσή του δεν αποτελεί, όπως ξεκαθαρίζει, κίνηση πιστοληπτικής αξιολόγησης αλλά τον καθιερωμένο ετήσιο τακτικό έλεγχο του οίκου στις χώρες τις οποίες καλύπτει, ωστόσο υποδηλώνει πως παρά το σοκ που έχει ήδη προκαλέσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία, δεν απειλείται, τουλάχιστον όχι ακόμη, από κάποια δυσμενή δράση από τους οίκους. Αυτό έχει τη σημασία του ενόψει και της προγραμματισμένης αξιολόγησης που αναμένεται να δώσει ο οίκος Fitch για την Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή.
Πιο αναλυτικά, η Scope Ratings σημειώνει πως στους παράγοντες-κλειδιά που υποστηρίζουν την τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας, τοποθετούνται τα εξής πολύ σημαντικά πιστωτικά πλεονεκτήματα.
Πρώτον, η βελτιωμένη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία υποστηρίζεται από το ιστορικό σταθερής δημοσιονομικής πειθαρχίας, το σημαντικό ταμειακό απόθεμα του ελληνικού Δημοσίου και το πιο ισχυρό προφίλ χρέους ως αποτέλεσμα της διαχείρισης χρέους της Ελλάδας, η οποία με τη σειρά της έχει επίσης επωφεληθεί από τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές, καθώς και από πιο ευνοϊκά επιτόκια χρηματοδότησης που οφείλονται στην απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις νομισματικές της πολιτικές τουλάχιστον έως το 2021. Δεύτερο δυνατό σημείο της Ελλάδας είναι, σύμφωνα με τη Scope Ratings, η πολιτική σταθερότητα, δεδομένης της σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, και η συνεχιζόμενη πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, καθώς αντιμετωπίζονται σημαντικά διαρθρωτικά εμπόδια.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οίκος, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη και με πιστωτικές προκλήσεις, οι οποίες προφανώς και αποτελούν εμπόδιο στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτές είναι: α) Το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, που περιορίζουν την προσφορά πιστώσεων και β) οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα τα πολύ χαμηλά επίπεδα επενδύσεων και το υψηλό επίπεδο ανεργίας, τα οποία επηρεάζουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
Σε πρόσφατη έκθεσή του γερμανικός οίκος είχε σημειώσει πως παρά τη στήριξη από τα μέτρα της Ε.Ε. και κυρίως της ΕΚΤ, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος θα είναι βαθιά, με την ύφεση να τοποθετείται στο 7,8%.