Ανάσα δίνει στις ελληνικές τράπεζες η στροφή των Ελλήνων (και λόγω πανδημίας) στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, παρατηρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Αναλύοντας τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τάσεις στις καταθέσεις, φαίνεται πως ένα μεγάλο μερίδιο των καταθετών έχει γυρίσει την… πλάτη στις προθεσμιακές καταθέσεις και προτιμά τις καταθέσεις όψεως ή ταμιευτηρίου, οι οποίες και έχουν μικρότερο κόστος για τις τράπεζες, καθώς φέρουν πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Ετσι, σύμφωνα με τη Moody’s, παρόλο που η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο, περιορίζοντας τις ευκαιρίες για ποιοτικό δανεισμό και «χτυπώντας» τις προμήθειες, τα έσοδα από συναλλαγές καθώς και τις επενδυτικές αποδόσεις, η στροφή αυτή των καταναλωτών μπορεί να περιορίσει τις πιέσεις στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο οίκος, τα στοιχεία της TτE για τον μήνα Μάιο δείχνουν πως οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο και στα 144,5 δισ. ευρώ, με την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών να τοποθετείται στα 68,4 εκατ. ευρώ. «Τα ελληνικά νοικοκυριά στρέφονται σταδιακά σε καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως όπου τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά, έναντι των προθεσμιακών που έχουν υψηλότερα επιτόκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE, οι προθεσμιακές καταθέσεις έφταναν το 34% του συνόλου των καταθέσεων τον Μάιο έναντι 41% τον Δεκέμβριο του 2017», παρατηρεί η Moody’s. Η μείωση αυτή του κόστους χρηματοδότησης θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν την πίεση που προκαλεί η κρίση λόγω πανδημίας στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κέρδους.
Η τάση στο μείγμα των καταθέσεων των νοικοκυριών αντανακλά και τα σταδιακά χαμηλότερα επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες στις νέες καταθέσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει ο οίκος, το μέσο κόστος των καταθέσεων αυτών ήταν στο 0,13% τον Μάιο έναντι 0,58% στα τέλη του 2015. Ειδικότερα, τον Μάιο, το κόστος για τις καταθέσεις τρεχούμενων λογαριασμών ήταν 0,12%, για λογαριασμούς ταμιευτηρίου ήταν 0,3%, ενώ το μέσο κόστος για τις προθεσμιακές ενός έτους ήταν 0,28%. Σύμφωνα με τη Moody’s, η στροφή αυτή των καταθετών αντανακλά και το γεγονός ότι θέλουν να έχουν άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους και έτσι προτιμούν να λαμβάνουν ακόμη και μηδενικό επιτόκιο, εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία. Παράλληλα, το μέσο κόστος των καταθέσεων των επιχειρήσεων μειώθηκε στο 0,13% τον Μάιο από 0,4% στα τέλη του 2015, προσθέτει. Η σταδιακή αυτή μείωση των επιτοκίων καταθέσεων οφείλεται, όπως τονίζει, τόσο στο περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων της Ε.Ε. όσο και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες
Την ίδια στιγμή, ο οίκος αναφέρει πως το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια στις επιχειρήσεις έχει μειωθεί στο 3,1% τον Μάιο έναντι 5,3% στα τέλη του 2015, ενώ στις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί στο 5,3% έναντι 4,7% στα τέλη Δεκεμβρίου. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων κατευθύνεται προς τις επιχειρήσεις, η πτώση άνω των 200 μονάδων βάσης στα επιτόκια συμβάλλει στη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου του κλάδου, σημειώνει η Moody’s.