Θετικά είναι τα πρώτα σημάδια από την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μετά το lockdown, παρά τις αρχικά δυσοίωνες εκτιμήσεις. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιστροφή στην κανονικότητα, αφού ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας. Τα συμπεράσματα της ΕΣΕΕ βασίζονται σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου την περίοδο Απριλίου – Μαΐου αλλά και του συνόλου της οικονομίας σε όλους τους κλάδους.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τόσο για το σύνολο των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου όσο και μεμονωμένα για εκείνες τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, η εικόνα ήταν καλύτερη σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας και για τους δύο μήνες, Απρίλιο και Μάιο, παρά τη συρρίκνωση του τζίρου. Ετσι, τον φετινό Μάιο οι απώλειες του τζίρου για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας από τις 18 Μαρτίου επιβραδύνονται σε σχέση με το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων (-14,9% έναντι -19,2%).
Παρότι αυτό αποτελεί θετικό μήνυμα στην ανάκαμψη του κλάδου, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι δεν αποτελεί δείγμα για επαναφορά στην κανονικότητα.
Ωστόσο, παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την πορεία του κλάδου και τους επόμενους μήνες, αφού η πρωτόγνωρη ζήτηση του Νοεμβρίου, λόγω του Black Friday, έχει ως αποτέλεσμα την επίσπευση των προγραμματισμένων χριστουγεννιάτικων αγορών των καταναλωτών και τις χαμηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις για τον Δεκέμβριο κάθε έτους.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, λοιπόν, είναι κρίσιμο για να υπολογιστεί η επίδραση της πανδημίας στο εμπόριο, διότι θα έχει καταγραφεί και ο αντίκτυπος που έχει ο κορωνοϊός στον τουριστικό τομέα.
Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, που ήταν σε αναστολή τον Απρίλιο και επανήλθαν σταδιακά, σημείωσε πτώση 67,3% σε σχέση με πέρυσι, με το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας να μετράει απώλειες της τάξεως του 79,6% κατά την ίδια περίοδο.
Τον Απρίλιο, τα έσοδα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που έκλεισαν εξαιτίας του lockdown διαμορφώθηκαν στα 165,7 εκατ. ευρώ και αφορούν πωλήσεις που προήλθαν αποκλειστικά από τα e-shops των επιχειρήσεων, καθώς αυτά αποτέλεσαν και τη μοναδική πηγή εσόδων όσων τέθηκαν σε αναστολή λόγω της πανδημίας.
Μάλιστα, η λειτουργία των ψηφιακών καναλιών αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες του τζίρου τους από τα φυσικά καταστήματα, αποτρέποντας ακόμη και την πλήρη οικονομική κατάρρευσή τους. Αντιθέτως, τον Μάιο η εικόνα σχετικά με την πορεία των πωλήσεών τους βελτιώνεται, καθώς οι φυσικές και ηλεκτρονικές πωλήσεις των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που επαναλειτούργησαν διαμορφώθηκαν στα 423,2 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων που λειτούργησαν κανονικά στην καραντίνα τόσο στα φυσικά όσο και στα ηλεκτρονικά καταστήματα άγγιξαν τα 6,5 δισ. ευρώ, από 5,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.