H απόφαση του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος να εγκαταλείψει την Ισπανία, έξι χρόνια μετά την παραίτησή του από τον θρόνο, αποτελεί τη συνέχεια της «εμπλοκής» του σε μία σειρά από σκάνδαλα και σύμφωνα με την El Mundo βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό.
Παράλληλα σημειώνεται πως ο δημοφιλής μονάρχης -κατά το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του- αποχωρεί μόνος του, καθώς η σύζυγός του Σοφία θα παραμείνει στο Palacio de la Zarzuela της Μαδρίτης.
Ο Χουάν Κάρλος που κατά πολλούς διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο για τη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία, γεννήθηκε στη Ρώμη το 1938 από τον δελφίνο του ισπανικού θρόνου Χουάν και τη Μαρία δε λας Μερθέδες των Βουρβόνων και της Ορλεάνης. Από πολύ μικρή ηλικία μπλέχτηκε σε ένα παιχνίδι εξουσίας, καθώς ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο διακήρυττε τη στήριξη του προς τη μοναρχία, αλλά στην ουσία αρχηγός του κράτους ήταν ο ίδιος. Ο Φράνκο χώρισε τον Χουάν Κάρλος από τους γονείς το όταν το αγόρι ήταν μόλις 10 ετών και μερικά χρόνια αργότερα τον όρισε διάδοχό του. Στέφθηκε βασιλιάς δύο ημέρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα, το 1975.
Η δημοκρατική στροφή
Προς μεγάλη απογοήτευση του παλαιού καθεστώτος, που ήλπιζε ότι ο Χουάν Κάρλος θα συνέχιζε την κληρονομιά του Φράνκο, ο βασιλιάς εφάρμοσε πολύ γρήγορα μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών το 1977. Μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 23 Φεβρουαρίου 1981, ο Χουάν Κάρλος με τηλεοπτικό διάγγελμά του στήριξε την κυβέρνηση της νεαρής τότε ισπανικής δημοκρατίας. Η στήριξή του αυτή ήταν αποφασιστικής σημασίας καθώς απέτρεψε την επιστροφή στη δικτατορία.
Το 1962 ο Χουάν Κάρλος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα (μετέπειτα βασίλισσα) Σοφία, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, έναν γιο και δύο κόρες.
Τα σκάνδαλα
Ο Χουάν Κάρλος είχε τη φήμη γυναικοκατακτητή, στα νιάτα του ήταν άριστος ιστιοπλόος και σκιέρ, ενώ λάτρευε και το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων. Το 2012, στο αποκορύφωμα της ύφεσης και τη στιγμή που πολλοί Ισπανοί έμειναν άνεργοι, εν μέσω περικοπών για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, αποκαλύφθηκε ότι ο βασιλιάς είχε πάει να κάνει σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα. Αργότερα, ζήτησε συγγνώμη για αυτό το ταξίδι.
Τα σκάνδαλα διαφθοράς άγγιξαν τη βασιλική οικογένεια όταν η κόρη του, η Ινφάντα Κριστίνα, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή το 2014. Ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας που προσήχθη σε δίκη. Αργότερα αθωώθηκε, όμως ο σύζυγός της κρίθηκε ένοχος.
Η παραίτηση
Το 2014 παραιτήθηκε από τον θρόνο, υπέρ του γιού του, του πρίγκιπα Φελίπε ενώ πέρσι ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη δημόσια ζωή. Τον Αύγουστο του 2019 υποβλήθηκε σε επιτυχημένη εγχείριση καρδιάς στη Μαδρίτη.
Τον Ιούνιο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξη του Χουάν Κάρλος στη σύμβαση, ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ, που είχε παραχωρήσει το 2011 η Σαουδική Αραβία σε μια κοινοπραξία ισπανικών εταιρειών για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Μέκκας-Μεδίνας. Η υπόθεση αυτή ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν δημοσιεύτηκαν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της πρώην ερωμένης του τέως βασιλιά, της αριστοκράτισσας και επιχειρηματία Κορίνα Τσου Ζάιν-Βίτγκενσταϊν, η οποία υποστήριζε ότι ο Χουάν Κάρλος πήρε προμήθεια για τη σύμβαση αυτή. Η ελβετική εφημερίδα La Tribune της Γενεύης έγραψε ότι ο Χουάν Κάρλος έλαβε το 2008 100 εκατομμύρια δολάρια από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα. Τα χρήματα κατατέθηκαν στον λογαριασμό ενός παναμέζικου ιδρύματος, στην Ελβετία. Τον ίδιο μήνα, η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph έγραψε ότι ο Φελίπε μετέχει σε αυτό το ίδρυμα.
Ο βασιλιάς Φελίπε αποποιήθηκε την κληρονομιά του και κατήργησε το ετήσιο βασιλικό επίδομα που λάμβανε ο πατέρας του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ, Reuters, AFP, El Mundo