Την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε αργά χθες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα. «Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία γίνεται γνωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε η Γαλλία «να ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Ελλάδα και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, που θα ανακοινωθούν άμεσα. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ακόμα πως μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπάρχει ειρηνικός διάλογος.
Η συνομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο είναι κομμάτι ενός μπαράζ διπλωματικών κινήσεων που έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα η ελληνική πλευρά προς ενεργοποίηση φίλων και συμμάχων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Χθες ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών «ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το διεθνές δίκαιο». Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.
Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα καθώς έγινε άμεσα αποδεκτό το ελληνικό αίτημα για να συγκληθεί εκτάκτως την Παρασκευή το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τη δραστηριότητα της Τουρκίας. Το Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί σε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, για τις οποίες η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει πρόταση, αλλά μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για να γίνει κάτι τέτοιο στις 27-28 Αυγούστου, όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών.
Με Πομπέο
Αύριο το απόγευμα εξάλλου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Το ραντεβού κλείστηκε με αφορμή την περιοδεία που πραγματοποιεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Κεντρική Ευρώπη και θα έχει ως βασικό θέμα την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα σημειώνει πως η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας «είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα». Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας είχε χθες συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κύπρου, των ΗΑΕ και της Αυστρίας.
Διαβάστε επίσης
Μήνυμα Μητσοτάκη προς Αγκυρα: Καμία πρόκληση αναπάντητη
Βερολίνο: Τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση