Το δυσμενές κυβερνητικό σενάριο για την ύφεση, ίσως και λίγο χειρότερο, βλέπουν πλέον ως επικρατέστερο στο οικονομικό επιτελείο, ενώ το βασικό, πιο αισιόδοξο, σενάριο έχει οριστικά βγει από το τραπέζι.
Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, που ρωτήθηκε σχετικά χθες σε συνέντευξή του στο Mega, είπε ότι δεν βλέπει «πολύ διαφορετικό» αποτέλεσμα από αυτό που είχε προβλεφθεί, παραπέμποντας στο δυσμενές σενάριο και πρόσθεσε ότι «ελπίζει» η ύφεση να είναι «κατά τι μικρότερη» από 10%. Σημείωσε, εξάλλου, ότι ακολουθούν τέσσερις μήνες μεγάλης αβεβαιότητας. Το βασικό σενάριο του προγράμματος του Απριλίου προέβλεπε ύφεση 4,7% και το δυσμενές 7,9%.
Σημειώνεται ότι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, που υπέβαλε τον Ιούνιο, διατύπωνε τρία σενάρια με ύφεση από 4,4% έως 9,4%.
Εξάλλου, το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο παρουσίαζε τον Ιούνιο επίσης τρία σενάρια με ύφεση από 4,1% έως 9,8%. Ακόμη, ο ΟΟΣΑ διατύπωσε τον ίδιο μήνα δύο σενάρια, με ύφεση από 8% έως 9,8%, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας.
Ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε νέα μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Είπε ότι το πακέτο θα οριστικοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες και ότι τα πιο σημαντικά από τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην τρίτη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, που όπως είπε θα είναι διευρυμένη και θα καλύψει περισσότερες επιχειρήσεις. Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός του ίδιου μήνα.
Ακολουθούν τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο άξονες: «Δεν είναι δυνατόν να αδειάσουμε τους ανθρώπους, όταν η οικονομία δεν παράγει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας», δήλωσε. «Θα βοηθήσουμε όσους ανθρώπους δεν μπορούν να βρουν δουλειά και δεύτερον θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας έξτρα κίνητρα σε επιχειρήσεις που μπορούν να προσλάβουν εργαζομένους».
Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ακόμη ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Αύγουστο ήταν καλύτερες από τον Ιούλιο, αλλά άνισες. Υπήρξαν επιχειρήσεις και κλάδοι με σοβαρές μειώσεις, 60%-70%, στον τουρισμό, αλλά και άλλες επιχειρήσεις και κλάδοι με σημαντική αύξηση έως 20%-30%. Η οικονομία είναι ακόμη σε αναταραχή, ανέφερε. Γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες. Οπως εξατομικευμένη είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος είναι βασικό στέλεχος του επιτελείου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτίμησε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα εισπράξει το δεύτερο τρίμηνο του 2021 περί τα 2 δισ. ευρώ ως προκαταβολή από το Ταμείο. Είπε ακόμη ότι στις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το ελληνικό σχέδιο, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου θα γίνει η τελική παρουσίασή του. Από εκεί και πέρα, σημείωσε, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο – τρεις μήνες, ίσως και τέσσερις, προκειμένου να εγκριθεί, άρα το β΄ τρίμηνο του 2021 θα εισπραχθεί η προκαταβολή του 10%.