Νέος Μητροπολίτης Θήρας ο Επιφάνιος Αρτέμης

Νέος Μητροπολίτης Θήρας ο Επιφάνιος Αρτέμης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χωρίς αντίπαλο» εξελέγη χθες από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ο νέος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων -επιλογή του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου- Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρτέμης, έως σήμερα ηγούμενος της Μονής Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, ηλικίας 69 ετών. O νέος Μητροπολίτης Θήρας έλαβε κατά την τελευταία ψηφοφορία 59 ψήφους έναντι μιας που έλαβαν αντίστοιχα οι Αρχιμανδρίτες Κλήμης Ζώκαρης και Χριστόφορος Νάνος, ενώ 12 Αρχιερείς ψήφισαν «λευκό». O Επιφάνιος Αρτέμης, που έρχεται να πληρώσει το κενό το οποίο άφησε με την παραίτησή του για λόγους υγείας ο πρώην Μητροπολίτης Θήρας κ. Παντελεήμων Ρίζος, γεννήθηκε στο Βρούτσι της Αμοργού το 1934. Το 1958 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας κ. Γαβριήλ Καλοκαιρινό. Το 1964, μετά την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου πάλι από τον Θήρας Γαβριήλ. Από το 1965 υπηρέτησε ως ηγούμενος της ιστορικής Μονής Παναγίας Χοζοβιώτισσας, αναπτύσσοντας σημαντική ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση.

Τρεις Επίσκοποι

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της διημέρου εκτάκτου εγκλήσεως της Ιεραρχίας, εξελέγησαν μετά προτάσεις του Αρχιεπισκόπου, όπως ορίζει ο νόμος, και τρεις Επίσκοποι. Προηγουμένως όμως είχε γίνει συζήτηση για τον θεσμό αυτό, με τον οποίο διαφωνούν αρκετοί Ιεράρχες και ειδικά όσον αφορά τον αριθμό των Επισκόπων, φοβούμενοι να μη «γεμίσει γυρολόγους δεσποτάδες η Εκκλησία». Γι’ αυτό, εξάλλου, διαφωνώντας, απεχώρησε και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος.

Εξελέγησαν όλοι

Επειτα λοιπόν από τρεις ψηφοφορίες και οι τρεις όχι μόνο προταθέντες στο τριπρόσωπο αλλά και ενισχυθέντες στην τελική ψηφοφορία από τον κ. Χριστόδουλο, εξελέγησαν με συντριπτική πλειοψηφία. Τιτουλάριος Επίσκοπος-Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας με τον τίτλο της πάλαι πότε διαλαμψάσης Επισκοπής Φαναρίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης, με 57 ψήφους.

Βοηθός Επίσκοπος παρά τη Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον τίτλο της πάλαι πότε διαλαμψάσης Επισκοπής Βελεστίνου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Καζανάκης, με 51 ψήφους και τέλος Τιτουλάριος Επίσκοπος, τιμώμενος για την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία, με τον τίτλο της πάλαι πότε διαλαμψάσης Επισκοπής Κορωνείας εξελέγη ο επί δεκαετίες Ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμαδρίτης Παντελεήμων Καθρεπτίδης, με 53 ψήφους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT