Δημιουργία ελεύθερης βιομηχανικής ζώνης στο Ορμένιο του Εβρου

Δημιουργία ελεύθερης βιομηχανικής ζώνης στο Ορμένιο του Εβρου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του εισέρχεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένα σημαντικό project, έπειτα από παλινωδίες και αντιπαλότητες συναρμόδιων υπουργείων και υπουργών, που διήρκεσαν μία δεκαετία και πλέον. Ηδη, έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις και οι σχετικές αποφάσεις απ’ όλα σχεδόν τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα για τη δημιουργία στο Ορμένιο του Εβρου, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, Διασυνοριακής Ελεύθερης Βιομηχανικής Ζώνης Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΒΖΟΣ), με στόχο να συμβάλει στην ανάσχεση των αρνητικών φαινομένων μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους και να αναστραφούν τα φαινόμενα οπισθοδρόμησης που παρατηρούνται στην περιοχή του Βόρειου Εβρου.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδης υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα μία σημαντική απόφαση, για την ίδρυση Ελευθέρας Ζώνης στο Ορμένιο, συνολικής έκτασης 600 στρ., σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, απόφαση ουσιαστικά που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Είχε προηγηθεί η κρίσιμη θετική γνωμοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών για τη λειτουργία της Ελευθέρας Ζώνης, κι αυτό που απομένει πλέον είναι η έγκριση του τεχνικού δελτίου, που συνέταξε εκ νέου το υπουργείο Ανάπτυξης και υπέβαλε στην Ε.Ε., προκειμένου να γίνει δυνατή η εκταμίευση των απαραίτητων κονδυλίων. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με συνολικό προϋπολογισμό 3.961.848 ευρώ (το 60% του έργου θα καλυφθεί με δημόσια δαπάνη και το 40% από τη ΔΕΒΖΟΣ, που έχει εξασφαλίσει ήδη συστατικές επιστολές από τράπεζες). Η Α.Ε. ΔΕΒΖΟΣ, στην οποία συμμετέχουν ως εταίροι, η νομαρχία Εβρου (80%), ο ΣΒΒΕ, τα Εργατικά Κέντρα Αλεξανδρούπολης και Βόρειου Εβρου, καθώς και ο Δήμος Τριγώνου, θα αναλάβει τη διαχείριση της Ζώνης, διαθέτοντας είτε με ενοίκιο είτε με πώληση κτιριακούς χώρους, οι οποίοι συνολικά θα περιλαμβάνουν περίπου 4.000 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας.

Οπως προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την ίδρυση Ελευθέρας Ζώνης θα δοθεί η δυνατότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις και του κοινοτικού δικαίου, άσκησης πολλών δραστηριοτήτων βιομηχανικής και εμπορικής φύσεως. Εκτιμάται ότι η ΔΕΒΖΟΣ θα αποτελέσει μοχλό και πιλότο βιομηχανικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης και στρατηγικής σημασίας ακριτικής περιοχής, όπως είναι ο νομός Εβρου. Αλλωστε, είναι γνωστά τα προβλήματα από τη μεταφορά -κυρίως στη Βουλγαρία- ελληνικών επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας – ένδυσης, όσο και με την αποψίλωση του κοινωνικού ιστού του Βόρειου Εβρου. Ενδεικτικά, κατά τα τελευταία 15 χρόνια η Θράκη απώλεσε 20.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων έτοιμου ενδύματος.

Στη ΔΕΒΖΟΣ θα απασχολούνται Βούλγαροι εργαζόμενοι (καλύπτοντας το 65% του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού), που θα μετακινούνται αυθημερόν με ειδικές διαδικασίες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλισθεί το πλεονέκτημα του φθηνού εργατικού κόστους. Η ΔΕΒΖΟΣ θα λειτουργήσει στο πρότυπο παρόμοιων Ελευθέρων Ζωνών που έχουν δημιουργηθεί και στους κόλπους της Ε.Ε., παρά την έλλειψη θεσμικού πλαισίου.

Θυμίζουμε ότι πρώτη η Ιταλία το 1994 καθιέρωσε και λειτουργεί στην Τεργέστη στα σύνορα με τη Σλοβενία ανάλογη Ζώνη, την οποία ανέχεται σιωπηρά η Ε.Ε. παρά το γεγονός ότι δεν έχει ενδυθεί ακόμη και σήμερα νομικό μανδύα. Επιπλέον, πριν από τρία χρόνια εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το Γαλλο-ελβετικό Σύμφωνο, με βάση το οποίο Ελβετοί εργαζόμενοι απασχολούνται σε ημερήσια βάση στο γαλλικό έδαφος και οι εργασιακές τους σχέσεις καθορίζονται από τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις της Ελβετίας. Αντίστοιχη απασχόληση Σλοβάκων εργαζομένων σε αυστριακό έδαφος προετοιμάζει και η αυστριακή περιφέρεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT