Με κακουργηματικές κατηγορίες βαρύνονται πλέον μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου καθώς η εισαγγελική έρευνα που αφορούσε αρχαιολογικούς θησαυρούς αμύθητης αξίας, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε ακίνητα στο Ψυχικό αλλά και τη Σχοινούσα, κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων.
Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Απρίλιο του 2006 και η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, αφενός λόγω του όγκου και της τεράστιας αξίας των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα δύο ακίνητα της οικογένειας Παπαδημητρίου και αφετέρου γιατί αδελφός της Δέσποινας Παπαδημητρίου ήταν ο έμπορος τέχνης και αρχαιολογικών θησαυρών Χρήστος Μιχαηλίδης (σκοτώθηκε σε περίεργο δυστύχημα στην Ιταλία το 1999), ο οποίος μαζί με τον Ρόμπιν Σάιμς είχαν συνδεθεί με το σκάνδαλο του Μουσείου Γκετί. Στην υπόθεση του Μουσείου Γκετί είχε εμπλακεί και η πρώην έφορος του μουσείου, Μάριον Τρου, η οποία κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ως κλεπταποδόχος προϊόντων λαθρανασκαφής ή κλοπής. Μάλιστα διαρκούσης της δίκης της Μάριον Τρου, είχε ταξιδέψει στην Ιταλία ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2005, πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση της Σχοινούσας, είχε παραλάβει φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων, τα οποία εκτίθεντο σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο και θεωρούντο προϊόντα λαθρανασκαφής ή κλοπής.
Επτά μήνες μετά την αποκάλυψη του θησαυρού που έκρυβε η βίλα της Σχοινούσας και το σπίτι της οικογένειας Παπαδημητρίου στο Ψυχικό, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου άσκησε ποινική δίωξη κατά της Δέσποινας Παπαδημητρίου και κατά των παιδιών της Αλέξανδρου, Αγγελικής και Δημητρίου για υπεξαίρεση μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για αποδοχή και διάθεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή ο οποίος στο πλαίσιο της ανάκρισης αναμένεται να καλέσει τους κατηγορούμενους προς απολογία.
Κατά πληροφορίες, ο ισχυρισμός που προβάλλει η οικογένεια Παπαδημητρίου είναι ότι η βίλα της Σχοινούσας, καθώς και το αμύθητης αξίας «περιεχόμενό» της περιήλθαν στην κατοχή της μετά τον θάνατο του Χρήστου Μιχαηλίδη το 1999. Ωστόσο, μαρτυρική κατάθεση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, η οποία βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή, αντικρούει τον εν λόγω ισχυρισμό καθώς αναφέρει ότι κάποια από τα αρχαία αντικείμενα έφτασαν στη βίλα της Σχοινούσας τους έξι μήνες πριν από την αποκάλυψη της υπόθεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας έχουν εντοπιστεί 152 αντικείμενα στα ακίνητα της οικογένειας Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα και το Ψυχικό. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατόν να εκτιμηθούν όλα τα ευρήματα, ενώ υπάρχουν και άλλα που δεν αποτελούν αντικείμενο της δικογραφίας καθώς συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα. Η αξία των μέχρι στιγμής εκτιμηθέντων ανέρχεται σε 982.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αναφέρονται κορινθιακά κιονόκρανα αξίας 25.000 ευρώ το κάθε ένα, μαρμάρινη προτομή του 1ου π.Χ. αιώνα αξίας 35.000 ευρώ, έτερη μαρμάρινη προτομή του 1ου αιώνα μ.Χ. αξίας 90.000 ευρώ, δύο φύλλα βημόθυρου (οι πόρτες της Ωραίας Πύλης) τέλη 7ου αρχές 8ου αιώνα μ.Χ. που απεικονίζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η αξία τους ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, καθώς και μαρμάρινη προτομή του 50-120 μ.Χ. αξίας 40.000 ευρώ.