Η κρυφή ιστορία πίσω από το εμβληματικό «Happy Birthday Mr. President»

Η κρυφή ιστορία πίσω από το εμβληματικό «Happy Birthday Mr. President»

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν 52 ολόκληρα χρόνια από την πιο εμβληματική πλέον στιγμή που μια θεατρίνα, ημίγυμνη σχεδόν, τόλμησε να κάνει γεμάτη υπονοούμενα έκπληξη στον -παντρεμμένο- πρόεδρο των ΗΠΑ αγνοώντας επιδεικτικά τον κίνδυνο να στρέψει ένα ολόκληρο σύστημα εναντόν της. Έπειτα από σιωπή πέντε δεκαετιών η έμπιστη φίλη και μακιγιέζ της Marilyn Monroe μιλάει στη δημοσιογράφο Daphne Barak για το παρασκήνιο της θρυλικής performance των 45ων γενεθλίων του Προέδρου John F. Kennedy στη Madison Square, όπου η Marilyn με  βαθιά λάγνα φωνή τραγούδησε το «Happy Birthday». Το τραγούδι, που δεν κράτησε πάνω από ένα λεπτό, δεν περιείχε παρά ελάχιστες νότες στο πιάνο και μια χούφτα στίχους που ξεχείλιζαν νοήματα. Κι όμως κατάφερε να μείνει στην ιστορία, ως η πιο διάσημη ερμηνεία του γενέθλιου κομματιού. 

Η Marie Irvine υπήρξε για πολλά χρόνια μακιγιέζ της Marilyn Monroe και ήταν στο πλάι της στην αξέχαστη παράσταση στις 19 Μαΐου για τα γενέθλια του προέδρου Kennedy. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική παραγωγό Daphne Barak, μιλάει για τις πολύωρες προετοιμασίες, το άγχος, τη μοναξιά και την απόλυτη αποφασιστικότητα της Marilyn να θαμπώσει τον Πρόεδρο. Η συνέντευξη θα προβληθεί αργότερα το καλοκαίρι ως μέρος ενός παγκόσμιου τηλεοπτικού special για τους τελευταίους μήνες ζωής της 35χρονης σταρ και ήδη από την προδημοσίευση έχει προκαλέσει με τις αποκαλύψεις της.

Η Irvine θυμάται το τηλεφώνημα που έλαβε από την ίδια την Marilyn: «Πάντα με έπαιρνε η ίδια αυτοπρόσωπος, όχι κάποια γραμματέας. Μου είπε πως πρόκειται να τραγουδήσει για τα γενέθλια του Προέδρου Kennedy….ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που μπορούσα να συμμετέχω έστω και λίγο σ’ όλο αυτό!».

Η κρυφή ιστορία πίσω από το εμβληματικό «Happy Birthday Mr. President»-1

Αναφέρεται στην πρώτη φορά που αντίκρισε τη γυναίκα-σύμβολο σαν να ήταν χτες: «Πώς  μπορώ να το ξεχάσω; Περίμενα  στο στούντιο του Richard Avedon για μια φωτογράφιση της Monroe στο περιοδικό Life. Μαγεύτηκα από το φωτεινό χαμόγελό της. Τα μαλλιά της ήταν τόσο λαμπερά, το δέρμα της αψεγάδιαστο». Η φωτογράφιση εκείνη κράτησε τρεις μήνες, αρκετούς για να φέρουν τις δυο γυναίκες πιο κοντά. «Φωτογραφίζαμε όποτε το ένιωθε η Marilyn. Μερικές φορές κι αργά τη νύχτα. Μια φορά που δεν είχα που να αφήσω την κόρη μου, μου είπε να την φέρω μαζί μου. Και όντως την πήρα. Η Marilyn έπαιζε και πόζαρε μαζί της. Κι έτσι έχω φωτογραφίες της κόρης μου να ποζάρει με την Marilyn Monroe, τραβηγμένες από τον  Richard Avedon». Ήταν τότε που η λαμπερή σταρ της εκμυστηρεύτηκε τη λαχτάρα της να γίνει μητέρα, παρά την προηγούμενη αποτυχημένη εγκυμοσύνη της.

Η Irvine μίλησε επίσης και για το τηλεφώνημα που αναστάτωσε την ημέρα του γενέθλιου gala την Marilyn. Η κινηματογραφική εταιρία 20th  Century Fox απειλούσε πως αν έφευγε εκείνη την ημέρα για τη Νέα Υόρκη, θα την απέλυαν από την ταινία «Something’s Got to Give», κάτι που όντως έγινε αφού η ερωτευμένη Marilyn ήταν αποφασισμένη να τραγουδήσει στο gala. «Χρειαζόταν να την βάφω στα διαλειμματα από τα τηλεφωνήματα. Ήταν τόσο ταραγμένη!», θυμάται.

Η πρώτη επαφή της Monroe με τον γοητευτικό πρόεδρο Kennedy ήταν δυο μήνες νωρίτερα από το event στη Madison Square, στο δείπνο  του ζεύγους Lawford και πολλοί είχαν σχολιάσει την άμεση ερωτική έλξη που αναπτύχθηκε μεταξύ τους. Μερικές μέρες αργότερα,  ο Kennedy προσκάλεσε την Marilyn σε ένα πριβέ ταξίδι στα Palm Springs. Ήταν 24 Μαρτίου. Κάποιοι είχαν υποστηρίξει πως μετά από εκείνο το ταξίδι ο Kennedy είχε «ξεμπερδέψει» μαζί της, ενώ ο George Smathers, στενός φίλος του, είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά: «Ο John  μου ανέφερε πως όσο συζητούσαν της είχε πει “Δεν έχεις την κάστα μιας Πρώτης Κυρίας όπως και να έχει, Marilyn» κι αυτό σίγουρα την είχε σημαδέψει βαθιά».

Παρά το «συναισθηματικό χαστούκι» η Marilyn δεν ήταν η γυναίκα που θα τα παρατούσε εύκολα. Γι’ αυτό ήθελε η παράσταση της στα 45 γενέθλιά του να είναι αψεγάδιαστη. Η Irvine αναφέρει πως: «Την θυμάμαι να κάνει συνεχώς πρόβες στο μικρό λευκό πιάνο του σπιτιού. Εκείνη τη μέρα άκουσα το τραγούδι τόσες φορές! Ήθελε να είναι τέλειο!».  Όμως η παράσταση παραλίγο να ματαιωθεί, αφού λίγο πριν βγει φορώντας το εκθαμβωτικό φουστάνι του σχεδιαστή Jean Louis, η Marilyn συνειδητοποίησε πως είχε ξεχάσει τα σκουλαρίκια που ολοκλήρωναν το look της. «Ανακάλυψα πως είχε ξεχάσει τα σκουλαρίκια μερικά λεπτά αφ’ ότου είχε φύγει για το gala. Μπήκα σε ένα ταξί και έτρεξα μέχρι το Madison Square Garden. Ένας Θεός ξέρει πως έπεισα τους φρουρούς να με αφήσουν να περάσω…. Θυμάμαι τον Harry Belafonte να στέκεται έξω από το καμαρίνι της. Όταν μπήκα μέσα, η Marilyn γύρισε, κοίταξε τα σκουλαρίκια και μου χαμογέλασε “Ήμουν σίγουρη πως θα έρθεις”, μου είπε».

Το άγχος της σταρ για τη βραδιά ήταν τέτοιο, που όπως αποκαλύπτει η Irvine στην συνέντευξή της, παρ’ ότι πρωταγωνιστούσε στο event, είχε αγοράσει και 5 εισιτήρια -αξίας 1000 δολαρίων το καθένα- για να σιγουρευτεί πως θα την προσκαλούσαν στο privé πάρτι που θα διεξαγόταν μετά. Η απόρριψή της από τον Kennedy, είχε κάνει τη γυναίκα που θεωρείται μέχρι και σήμερα η πεμπτουσία της γυναικείας θηλυκότητας, ανασφαλή για την γοητεία της. Ήταν η τελευταία φορά που η Marilyn θα έβλεπε την αγαπημένη της φίλη Marie. Βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της μερικές εβδομάδες αργότερα.

Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τότε, όμως η έμπιστη φίλη και μακιγιέζ της μεγάλης σταρ θυμάται με λεπτομέρειες τις στιγμές που έζησε στο πλάι της, χωρίς να έχει μειωθεί στο ελάχιστο η τρυφερότητα που νιώθει γι’ αυτήν και χωρίς να μπορεί ακόμη να πιστέψει πως η Marilyn θα μπορούσε να αφαιρέσει η ίδια τη ζωή της. «Μπορεί να ήταν μοναχική, αλλά αυτό αποκλείεται! Πρέπει να ήταν μπερδεμένη ή αποπροσανατολισμένη. Ίσως είχε ξεχάσει πόσα χάπια πήρε..».

Στην αποκλειστική συνέντευξη η Irvine μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μου ήταν εύκολο να την μακιγιάρω, δεδομένου του υπέροχου δέρματός της. Μπορεί να έφτιαχνα τις ψεύτικες βλεφαρίδες της, αλλά ποτέ δεν μου είχε ζητήσει ένα “sexy  look”,απλά το είχε… ήταν φυσικά αισθησιακή».

*Κάνε κλικ στην κεντρική φωτογραφία και δες πως είναι σήμερα η Marie Irvine!

Επιμέλεια Μπακούρη Μαριλίνα

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT