Ρητορική αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ρητορική αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση «καθαρή λύση, όχι μισή ευκαιρία» συμπυκνώνει τον προσανατολισμό της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εισερχόμαστε στην τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου. Το αίτημα της αυτοδυναμίας προβάλλεται όλο και πιο επιτακτικά από τον κ. Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις του. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι στενοί συνεργάτες του, μελετώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, έχουν καταλήξει σε δύο κύρια συμπεράσματα, επί τη βάσει των οποίων ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους: το πρώτο είναι η συνειδητοποίηση ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή. Οι ψηφοφόροι δείχνουν να ανταποκρίνονται στο κλίμα πόλωσης που τα δύο μεγάλα κόμματα επεδίωξαν και να στρέφονται προς αυτά, εγκαταλείποντας τα μικρότερα. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα απώλειας της πρώτης θέσης στις εκλογές και επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στο στοίχημα της αυτοδυναμίας.

Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαντλεί τα περιθώρια συσπείρωσής του, που κινείται σε όλες τις μετρήσεις στην περιοχή του 85%. Ετσι, στοχεύουν πλέον σε δύο κατηγορίες ψηφοφόρων: στους αναποφάσιστους και σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Θεωρούν ότι στις δύο αυτές ομάδες θα πρέπει να απευθύνουν ένα ισχυρό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών και επιλέγουν αυτό να είναι το αίτημα αυτοδυναμίας, ως προϋπόθεση για την υλοποίηση διαφορετικής πολιτικής.

Στην Κομοτηνή

Ο κ. Τσίπρας ήταν σαφής ως προς τούτο στη χθεσινή ομιλία του στην Κομοτηνή. «Λέμε ξεκάθαρα: όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου, τόσο πιο δυνατή και σταθερή θα είναι η Ελλάδα στις 26. Αυτό είναι το επίδικο των εκλογών», τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η Ιστορία θα δώσει αυτή τη φορά την ευκαιρία στην Αριστερά «και θα τη δώσει ολόκληρη, θα τη δώσει απλόχερα, όχι μίζερα. Απλώνουμε σε όλους και όλες το χέρι. Και τους καλούμε να βαδίσουμε μαζί».

Νωρίτερα, από την Καβάλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε συγκεντρωτικά στην επιχειρηματολογία της Ν.Δ. και κατηγόρησε τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τους συνεργάτες του ότι, αφού συνειδητοποιούν ότι ο φόβος για Grexit και χρεοκοπία δεν αποδίδουν, «τώρα προσπαθούν με απίστευτα ψεύδη να ξεγελάσουν κάθε ξεχωριστή κοινωνική κατηγορία. Πηγαίνουν στους αστυνομικούς και τους λένε αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σας αφοπλίσει και θα χάσετε τις δουλειές σας. Πηγαίνουν στους οπαδούς της ΑΕΚ και τους λένε αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα φτιάξετε γήπεδο. Πηγαίνουν στους Ελληνες κυνηγούς και τους λένε αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργήσει το κυνήγι. Πηγαίνουν στους χριστιανούς τους θρησκευόμενους και τους λένε αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σας απαγορεύσει να θρησκεύεστε και θα κατεβάσει τις εικόνες. Το μόνο που δεν έχουν πει ακόμα είναι ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει παιδομάζωμα και θα σας πάρει και τις γυναίκες».

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε χθες, μέσω άρθρου του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στους Γερμανούς πολίτες, εξηγώντας την προσέγγιση του κόμματός του στο ζήτημα του χρέους και του προγράμματος που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι «η Γερμανία, και ιδίως ο σκληρά εργαζόμενος Γερμανός φορολογούμενος, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο ισχύει. Στόχος μας δεν είναι η σύγκρουση με τους εταίρους μας. Στόχος δεν είναι περισσότερα δάνεια ή το δικαίωμα σε νέα ελλείμματα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT