Υπέρ μιας λύσης ανάμεσα σε παλιό και νέο πρόγραμμα ο Φάιμαν

Υπέρ μιας λύσης ανάμεσα σε παλιό και νέο πρόγραμμα ο Φάιμαν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ορίζοντα την επόμενη Δευτέρα και το τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου κινείται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι στο αυριανό έκτακτο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης τα εμπλεκόμενα μέρη θα προσέλθουν με ελάχιστη ή και καθόλου διαφοροποίηση από τις αρχικές θέσεις τους και θα γίνουν οι πρώτες ουσιαστικές ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε χθες από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί και ότι δεν μπορεί να υπάρξει αδιέξοδο, παρά μονάχα για πολιτικούς λόγους, αν υπάρξει, δηλαδή, η πολιτική επιλογή «της επιμονής στο λάθος και της άρνησης της λειτουργίας της Δημοκρατίας». Πρόσθεσε, δε, ότι τυχόν θυσία της Ιφιγένειας «όχι μόνο δεν φέρει ούριο άνεμο στα πανιά της Ευρωζώνης, αλλά θα σπείρει ανέμους, που πολύ γρήγορα θα θερίσουν θύελλες». Η αισιοδοξία της Αθήνας απορρέει από τη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στους εταίρους, εμπεριέχει όλα τα στοιχεία που καθιστούν εφικτό έναν «έντιμο συμβιβασμό», δηλαδή επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να ισχυρισθεί ότι επέτυχε μια συμφωνία με τους εταίρους που δεν θα φαίνεται ως συνέχεια του ισχύοντος προγράμματος και, ταυτόχρονα, απαντά στις αγωνίες και στην ανησυχία της άλλης πλευράς για ενδεχόμενη «ανεξέλεγκτη» δράση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Ουσιαστικά, το νέο σχέδιο, προϊόν των εντατικών διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών, αποτελεί μια προσπάθεια να συνδυαστεί η επιθυμία της κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα-γέφυρα με τη διασφάλιση της απαίτησης των εταίρων να μην υπάρχει ασυνέχεια και, ταυτόχρονα, να διασφαλίζεται εποπτεία. Η πρόταση που κόμισε στην Αθήνα ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιμονή να καταθέσει η ελληνική πλευρά αίτημα για τεχνική επέκταση του ισχύοντος προγράμματος και ως αντάλλαγμα να διευκολυνθεί στην υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει το πρόγραμμα-γέφυρα, με δεσμεύσεις για άμεση υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στην απελευθέρωση του ανταγωνισμού στην αγορά και έλεγχο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων από την Κομισιόν.

Εναν συμβιβασμό σε αυτήν την κατεύθυνση περιέγραψε ο Αυστριακός καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, καθώς τόνισε ότι «πρέπει να βρεθεί μία λύση μεταξύ εκείνου το οποίο είχε συμφωνηθεί ως πρόγραμμα στο παρελθόν και αυτού το οποίο γίνεται τώρα: τις μεγάλες, τις τεράστιες προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης». Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν, μάλιστα, ότι ο κ. Φάιμαν τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να δώσει διαβεβαίωση προς τους δανειστές πως θα τηρήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η προσωρινή συμφωνία – γέφυρα, την οποία ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής.

Συνάντηση με Γκουρία

Στήριξη στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προκρίνει η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει ο πρωθυπουργός από τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο, με συνεργάτες του κ. Τσίπρα να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν επαναφέρει την περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT