ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Πολύωρο δράμα, που έληξε με τον θάνατο του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ και των δύο απαγωγέων του εκτυλίχθηκε χθες στους υψηλούς ορόφους του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης. Μέλη παράνομης αριστερής οργάνωσης κράτησαν επί έξι ώρες όμηρο τον εισαγγελέα, που είχε αναλάβει τη διαλεύκανση του φόνου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ζητώντας να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των αστυνομικών που εκτόξευσαν εναντίον του εφήβου κάνιστρο δακρυγόνου σε διαδήλωση το 2013.
Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, δημοσιογράφοι που βρίσκονταν έξω από τη φρουρούμενη περίμετρο του κτιρίου άκουσαν έκρηξη και πυροβολισμούς, ενώ ασθενοφόρο έσπευσε στην είσοδο. Σύμφωνα με το αστυνομικό ανακοινωθέν, πρώτα ακούστηκαν πυροβολισμοί από το γραφείο του εισαγγελέα Κιράζ και εν συνεχεία εισέβαλαν οι ειδικές δυνάμεις. Οταν ο εισαγγελέας έφθασε στο νοσοκομείο, ήταν ήδη νεκρός.
Κατά το εξάωρο που προηγήθηκε, ομάδα διαπραγματευτών βρισκόταν επί τόπου και συνομιλούσε με τους απαγωγείς, οι οποίοι δημοσίευσαν φωτογραφία στην οποία εμφανίζονται να κρατούν πιστόλι στον κρόταφο του φιμωμένου εισαγγελέα. Δεν ήταν σαφές με ποιο τρόπο οι δύο άνδρες κατόρθωσαν να διαπεράσουν την ασφάλεια του αυστηρά φρουρούμενου δικαστικού μεγάρου. Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι παρίσταναν τους δικηγόρους, όπως φαίνεται από το κουστούμι που φοράει στη φωτογραφία ο ένοπλος με τον μπερέ και το κόκκινο φουλάρι.
Οι απαγωγείς φέρεται ότι σχετίζονται με την οργάνωση DHKP-C, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η ίδια οργάνωση που είχε στείλει βομβιστή αυτοκτονίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα το 2013, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας φρουρός, κι είχε τοποθετήσει βόμβα στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αστυνομικών και Αυστραλού τουρίστα.
Χθες το μεσημέρι, στην Αγκυρα συγκλήθηκε επείγουσα σύσκεψη των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, υπό τον πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου, ενώ στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης κατέφθασε ο πατέρας του Μπερκίν Ελβάν, σε μια προσπάθεια να πείσει τους απαγωγείς να μη βλάψουν τον εισαγγελέα.
Ο 15χρονος Ελβάν, που είχε ονομαστεί και «Τούρκος Αλέξης», χτυπήθηκε με δακρυγόνο στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013 στην Κωνσταντινούπολη. Επεσε σε κώμα, από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ, ενώ ο θάνατός του επήλθε 269 ημέρες αργότερα, πέρυσι τον Μάρτιο, πυροδοτώντας νέες διαδηλώσεις.
Τα αιτήματα
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αστυνομικών που ευθύνονται για τον θανάσιμο τραυματισμό του Μπερκίν Ελβάν δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Στα αιτήματα των απαγωγέων περιλαμβανόταν να βγουν οι δράστες στην τηλεόραση και να παραδεχθούν δημοσίως την πράξη τους, καθώς και να αποσυρθούν οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε όσους μετείχαν στις διαδηλώσεις υπέρ του Ελβάν.
Η ομηρία του εισαγγελέα και η εκκένωση του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης καλύπτονταν με συνεχή ροή από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ώς τις 15.30 περίπου το μεσημέρι, οπότε επανήλθαν στο κανονικό τους πρόγραμμα ανακοινώνοντας ότι υπάρχει κυβερνητικό μπλακ άουτ πληροφοριών. Το επικοινωνιακό μπλακ άουτ τηρήθηκε και όταν τα διεθνή μέσα μετέδιδαν την αιματηρή λήξη του δράματος.
Τρίωρη διορία
Οι απαγωγείς είχαν δώσει τρίωρη διορία για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλά εξακολούθησαν να συνομιλούν με τους διαπραγματευτές και μετά την παρέλευσή της, στοιχείο που επέτρεψε στον επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, Σελαμί Αλτινόκ, να εκφράσει αισιοδοξία. «Προσπαθούμε να δώσουμε τέλος στο περιστατικό χωρίς να πάθει κανένας τίποτα» είχε πει ο Αλτινόκ, το απόγευμα.