Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, είπε ο κ. Τουσκ. Επίσης σημείωσε ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι θα αναμείνει ως την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί να έχουν υποβληθεί οι ελληνικές προτάσεις, ενώ δήλωσε ότι "κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται". Τόνισε εκ νέου ότι δεν είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ελληνικές προτάσεις. Όπως εξήγησε, «η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Τέλος, ως προς το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι ενδεχομένως θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι «η λύση στο ελληνικό πρόβλημα εξαρτάται από τον Αλέξη Τσίπρα». Μάλιστα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα μετέφερε με ανάρτησή της στο Twitter δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, ότι η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται έτσι ώστε να βρει μια λύση και αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα μας πει ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Πάντως η κριτική του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου προς την ελληνική κυβέρνηση το πρωί της Τρίτης ήταν ιδιαίτερα σκληρή.
Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι απαράδεκτο» να χαρακτηρίζει η Αθήνα «τρομοκράτες» τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Κομισιόν, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και απέναντι στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε δημοψήφισμα, παρότι, όπως δήλωσε, σέβεται το αποτέλεσμα.
«Θα ήθελα να μου εξηγηθεί η ελληνική ψήφος, από τη στιγμή που το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι άσχετο με την διαπραγματευτική διαδικασία. Η πρόταση η οποία καταψηφίστηκε δεν υπήρχε στο τραπέζι, η ελληνική πλευρά αποχώρησε από την διαπραγμάτευση πριν ολοκληρωθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας με νόημα πως «ήρθε η ώρα να κατεβάσουμε τους τόνους της ρητορικής και να σταματήσουμε να πυροβολούμε ο ένας το κεφάλι του άλλου».
Πάντως, ο κ. Γιουνκέρ ξεκαθάρισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «πρέπει να αποφευχθεί», επισημαίνοντας παράλληλα ότι Ευρώπη σημαίνει συμβιβασμός και αυτή είναι η αποστολή της Κομισιόν.