Προετοιμασία: 30΄
Υλικά για 4 άτομα:
- 400 γρ. πράσινα σαλατικά της αρεσκείας μας (σγουρή, ρόκα, γαλλική), πλυμένα, χοντροκομμένα
- τα μπουκετάκια από 1 μικρό μπρόκολο, ζεματισμένα σε βραστό νερό για 3 – 4 λεπτά
- 50 γρ. αμύγδαλα χοντροσπασμένα, καβουρντισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
- τα σπόρια από 1/2 ρόδι (αν μας αρέσει και δεν μας ενοχλούν τα μικρά κουκουτσάκια που έχουν)
Για τη σάλτσα εσπεριδοειδών:
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι (κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί)
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας χυμός μανταρινιού ή πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας μέλι, της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, της αρεσκείας μας
- 1/2 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό, τριμμένο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα) ή τζίντζερ, σε σκόνη
Διαδικασία:
Σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει λεία.
Σαλάτα: Αφήνουμε το μπρόκολο να κρυώσει και μετά το ανακατεύουμε σε μπολ με την πράσινη σαλάτα και το ρόδι (αν βάλουμε). Περιχύνουμε με τη σάλτσα, σκορπίζουμε τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.
Μυστικό: Αντί για αμύγδαλα, μπορούμε να βάλουμε ηλιόσπορους. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλιά φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένα, και 1 πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο), σε κύβους.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr