Πεντανόστιμοι κεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού, ακόμα πιο νόστιμοι εάν τους φάτε ζεστούς.
Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 35΄
Υλικά για 4 άτομα:
Για τους κεφτέδες:
- 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (προτιμάμε από λαιμό, περασμένος μία φορά από τη μηχανή του κιμά. Για πιο άπαχο αποτέλεσμα, επιλέγουμε κιμά από τρανς, ουρά ή νουά και βάζουμε και λίγο λάδι στο ζύμωμα)
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες (προαιρετικά)
- 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανός
- (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 1 αυγό (προτιμάμε βιολογικό)
- 3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες και στυμμένες
- αλάτι και πιπέρι
Για το ταψί:
- 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μισές φέτες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 600 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας
- 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
- 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
- αλάτι και πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία:
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και τα ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Αν το μείγμα είναι κάπως σκληρό, βουτάμε τα χέρια σε νερό και ζυμώνουμε ξανά μέχρι να γίνει αφράτο. Δεν χρειάζεται να το αφήσουμε στο ψυγείο για να σφίξει.
Για το ταψί: Σε ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια· τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν λίγο και να «πέσουν». Τότε τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με το μαϊντανό. Τα αδειάζουμε σε ένα ταψί.
Κεφτέδες: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλάθουμε κεφτέδες και τους βάζουμε ανάμεσα στα κρεμμύδια. Προσέχουμε οι κεφτέδες να ακουμπούν στο ταψί, όχι να στέκουν πάνω από τα κρεμμύδια. Γίνονται 14 – 16 κομμάτια. Ραντίζουμε με 1/2 φλιτζάνι νερό και φουρνίζουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια και να ροδίσουν οι κεφτέδες.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε σ’ ένα μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, το σκόρδο, αλατοπίπερο και τις 2 κουταλιές λάδι. Τραβάμε μια στιγμή το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια το μείγμα του γιαουρτιού.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει στην επιφάνεια μια ντελικάτη κρούστα, όχι όμως να σφίξει πολύ το γιαούρτι. Συνοδεύουμε το φαγητό με ένα πιλάφι και μαρουλοσαλάτα.
Tι πίνουμε: Ανοίγουμε μια φινετσάτη Ρετσίνα νέας εποχής.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr