Calamari in umido (καλαμαράκια κοκκινιστά εξ Ιταλίας)

Calamari in umido (καλαμαράκια κοκκινιστά εξ Ιταλίας)

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα περίπου  

Ιταλικής καταγωγής συνταγή, ένα διαφορετικό κοκκινιστό που μοσχοβολάει θάλασσα. Εξαιρετική ιδέα οι συνοδευτικές μπρουσκέτες με λάδι και φρέσκα φύλλα μυρωδικών.

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα καλαμαράκια

  • 1 κιλό καλαμάρια, φρέσκα ή κτψ, καθαρισμένα, σε ροδέλες
  • 1.250 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • 10 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 πιπερίτσες πεπεροντσίνο* τριμμένες  ή 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (ή όσο θέλουμε)
  • 250 ml κρασί λευκό, ξηρό (προτιμότερο Ασύρτικο)
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις μπρουσκέτες

  • 4 μεγάλες φέτες ψωμιού
  • 5 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας ή ρίγανης ή θυμαριού ή οποιοδήποτε άλλο φρέσκο μυρωδικό (όπως μαϊντανός ή δυόσμος – αποφύγετε τα ξερά μυρωδικά)
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Kαλαμαράκια: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και τις πιπερίτσες για 30 δευτερόλεπτα, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις ροδέλες καλαμαριού και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί για 2 λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν τα καλαμάρια και να δέσει η σάλτσα. Νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Mπρουσκέτες: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 – 3 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φυλλαράκια της μαντζουράνας ή της ρίγανης ή του θυμαριού. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού σε φρυγανιέρα (ή στο γκριλ και από τις δύο πλευρές) ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς και απλώνουμε πάνω τους το μείγμα κρεμμυδιών – μαντζουράνας.

Σερβίρουμε τα καλαμαράκια σε πιάτα και συνοδεύουμε με τις μπρουσκέτες.

Τι πίνουμε

Η καυτερή φυσιογνωμία του μεζέ μάς οδηγεί σε λευκά, ξηρά αλλά και αρωματικά κρασιά.

* ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Οι πιπερίτσες πεπεροντσίνο είναι κόκκινες καυτερές πιπερίτσες – μινιατούρες και προέρχονται από το Μεξικό, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως στην πικάντικη κουζίνα της Νότιας Ιταλίας. Θα τις βρούμε ολόκληρες, αποξηραμένες, σε καλά μπαχαράδικα (όπως αυτά της Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας). Θα  τις τρίψουμε με τα δάχτυλα (κατά προτίμηση φορώντας γάντια) και θα τις ρίξουμε στη σάλτσα. Αν δεν βρούμε, τις αντικαθιστούμε με μπούκοβο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT